Фезер проти подальшого стаціонарного прикордонного контролю

13

Нова суперечка у політиці щодо біженців: ХДС наполягає на запровадженні стаціонарного прикордонного контролю на східному та південно-східному кордонах. Але федеральний міністр внутрішніх справ Фезер бачить ситуацію інакше.

 

Фезер проти подальшого стаціонарного прикордонного контролю

Федеральний міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер (СДПН) зараз виступає проти стаціонарного контролю на кордонах з Польщею та Чехією для стримування нелегальної міграції. Про це йдеться у листі федерального міністерства внутрішніх справ двом міністрам внутрішніх справ Бранденбурга та Саксонії від ХДС, який опинився у розпорядженні агентства dpa. Вільна держава Саксонія принаймні продемонструвала готовність до компромісу щодо Чехії.

На початку травня міністр внутрішніх справ Саксонії Армін Шустер та його бранденбурзький колега Міхаель Штюбген (ХДС) вимагали стаціонарного контролю на кордонах із Польщею та Чехією. У листі, підписаному Фезером минулого тижня, йдеться, що для тимчасового відновлення внутрішнього прикордонного контролю буде потрібна серйозна загроза громадському порядку або внутрішній безпеці. Такий захід завжди має «характер ultima ratio».

Штюбген: рішення Фезер не викликає розуміння

Бранденбурзький міністр Штюбген висловив «нерозуміння» рішення Фезер із приводу польського кордону. За її словами, щодня федеральна поліція затримує десятки нелегалів. «Багато хто з них навмисно переправляється російським режимом за маршрутом Білорусь-Польща з метою дестабілізації нашої країни», – сказав він, згідно із заявою. “Останнє слово з цього питання ще не сказано”.

На німецько-польському кордоні кількість людей, що нелегально в’їхали, коливається, перевищуючи з кінця лютого показники на кордоні з Австрією, повідомило федеральне міністерство внутрішніх справ. На німецько-чеському кордоні кількість несанкціонованих в’їздів різко скоротилася після піку у вересні 2022 року. Питання про тимчасове відновлення внутрішнього прикордонного контролю на кордонах із Польщею та Чехією наразі не розглядається. Такий захід був би одним з останніх можливих заходів у відповідь.

Читайте також:  "Зелена молодь": репутація партії "Зелених" підмочена

Заклики до запровадження контролю на кордоні з Польщею

Міністр внутрішніх справ Саксонії Шустер заявив у вівторок, що він може погодитися з Фезером щодо Чехії. Він сказав, що кількість несанкціонованих в’їздів на цьому кордоні нині не така велика, як у Польщі та Австрії. «На німецько-польському кордоні ситуація зовсім інша. На відміну від федерального міністра внутрішніх справ ми бачимо міграційний фокус, який вже кілька місяців зберігається по всій Німеччині», – сказав Шустер. Число тих, хто прибуває значно вище, ніж на кордонах з Чеською Республікою, Австрією чи Швейцарією».

У ХДС Бранденбурга “ні” Фезер викликає сильне невдоволення. Лідер парламентської партії ХДС Ян Редманн заявив у Потсдамі, що оцінка ситуації, дана Фезером, викликає у нього подив і гнів. Фезер не визнає, що міграція на кордоні між Бранденбургом та Польщею набирає обертів.

Сильна опозиція з боку ХДС/ХСС

Заступник голови профспілки німецьких поліцейських Хайко Тегґатц також вважає, що внутрішній прикордонний контроль терміново необхідний. Він сказав у вівторок, говорячи про нинішні можливості Федеральної поліції: «Ми – найкраща транспортна компанія, але не справжня прикордонна поліція». Поліція супроводжує біженців до центрів первинного прийому.

Позиція Фезер також зустріла різку опозицію з боку ХДС/ХСС у федеральному уряді. Андреа Ліндхольц, заступник голови парламентської групи ХДС/ХСС, звинуватила «світлофорну» коаліцію в тому, що навіть після нещодавнього саміту з політики щодо біженців вона продовжує залишати землі та муніципалітети напризволяще. «В умовах міграційної кризи, що триває, згода на неконтрольовану імміграцію з метою отримання притулку більше неприйнятна», – сказала політик ХДС.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я