Екскурсія по гавані та “Бітлз”

15

Цієї п’ятниці британський король Карл III та його дружина Камілла розпочинають третій та останній день свого державного візиту до Німеччини. Королівські особи в Гамбурзі: туди королівське подружжя разом із федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром та його дружиною Ельке Бюденбендер вирушить на регулярному поїзді ICE компанії Deutsche Bahn вирушить з Берліна вранці.

На станції Даммтор їх зустрічатимуть мер Гамбурга Петер Тшенчер та його дружина Єва-Марія. Перший пункт відвідування: меморіал “Kindertransport – der letzte Abschied”. Бронзова скульптура присвячена здебільшого єврейським дітям, які були відправлені до Великобританії в епоху нацизму і здебільшого ніколи більше не бачили своїх родичів.

Громадянська панахида біля меморіалу Святого Миколая

Потім слідує спільна церемонія покладання вінків до меморіалу Святого Миколая. Церква була зруйнована під час британських та американських повітряних нальотів на Гамбург у 1943 році. Єпископ Гамбурга Кірстен Ферс також виголосить слова примирення. Гамбурзький хор хлопчиків музично відкриє церемонію вшанування жертв операції «Гоморра» 80-річної давнини.

Перед будинком мерії Гамбурга, де королівське подружжя підпише Золоту книгу, близько 13.00 буде можливість зустрітися з городянами. Королівське подружжя може навіть помахати рукою з балкона ратуші. У четвер кліматичні активісти руху «Останнє покоління» облили ратушу помаранчевою фарбою.

У другій половині дня федеральний президент та король обміняються думками з підприємцями на теми «зеленої» енергетики та сталого розвитку порту під час екскурсії по гавані. У цей же час Ельке Бюденбендер і королева Камілла відвідають початкову школу імені Рудольфа Росса, де викладання ведеться двома мовами – німецькою та англійською.

Хор шанті та оркестр волинників

Державний візит завершується прийомом, який влаштовує посольство Великобританії за участю близько 1000 запрошених гостей у Schuppen 52 у гавані. Тут все обертатиметься навколо британської та німецької музики. Серед інших виступлять гамбурзький хор шанті та гамбурзька група волинників, а також дві британські групи. Штефані Хемпель та її кавер-гурт “Бітлз” The Silver Spoons представлять пісні хлопців з Ліверпуля, які стали знаменитими в Гамбурзі. Також заплановано виступ гамбурзького гурту Lord of the Lost, який представляє Німеччину на конкурсі пісні Євробачення (ESC) у Ліверпулі.

Читайте також:  Папа призначає нових архієпископів Падерборна та Бамберга

У середу Чарльз і Камілла зустріли з військовими почестями біля Бранденбурзьких воріт у Берліні. У четвер монарх виступив із промовою у Бундестазі. У своїй промові, частково німецькою мовою, Чарльз розповів про тісні зв’язки між двома країнами – від торгівлі за часів Ганзейського союзу до культурних та інших аспектів. Він згадав, наприклад, «Бітлз» та німецький гурт Kraftwerk, коміків Монті Пайтона чи перемогу Англії над Німеччиною у фіналі чемпіонату Європи з футболу серед жінок 2022 року.

Для Чарльза це перша поїздка за кордон у його новій ролі короля, яку він узяв на себе після смерті королеви Єлизавети II у вересні. У політичному плані візит вважається значним, оскільки за три роки після виходу Великобританії з ЄС розпочнеться новий глава у відносинах Великобританії з Європою та Німеччиною.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я