Дебати про постачання зброї продовжуються

11

Після бойових танків, чи скоро в Україну поставлятимуться винищувачі? Олаф Шольц критикує ці дебати та застерігає від «надмірних торгів». Але в нього також є репутація надто нерішучої людини.

Дебати про постачання зброї продовжуються

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував дебати з приводу постачання винищувачів в Україну. «Дивно, що проводять ці дебати. Деякі люди повинні запитати себе: чому він ставить це питання, коли йдеться про допомогу українцям?» – сказав Шольц учора ввечері (за місцевим часом) на прес-конференції у Сантьяго-де-Чілі. Зараз потрібні серйозні дебати, а не «надмірна конкуренція (…), в якій, можливо, на перший план виходять внутрішньополітичні мотиви, а не підтримка України».

У такому важливому питанні, як постачання озброєнь, має йтися про конкретну справу та раціональні міркування, підкреслив Шольц. Він нагадав, що незабаром після початку війни разом із президентом США Джо Байденом він уже виключив безполітні зони, оскільки це призвело б до конфлікту між Росією та НАТО. Він також відкинув такі безглузді пропозиції, як розгортання наземних військ. «Все вже сказано, зокрема й мною», – наголосив Шольц.

США не виключають можливість постачання в принципі

Під час обговорення безпольотної зони над Україною минулого року стверджувалося, що вона може бути забезпечена лише в тому разі, якщо НАТО надасть свої власні винищувачі. Шольц та Байден відкинули цю ідею. Однак наразі обговорюється питання щодо надання Україні винищувачів, якими керуватимуть українські пілоти.

Україна вимагає винищувачі, США не виключили постачання в принципі. Лідер СДПН Саскія Ескен у неділю в ефірі телеканалу ARD також не виключила можливість постачання винищувачів у принципі.

Кілька днів тому Шольц заявив у Бундестазі з приводу дебатів про подальші постачання зброї Україні: «Я дуже рано дав зрозуміти, що не йдеться про винищувачів, і тут я роблю те саме». Коли невдовзі після початку війни обговорювалися безпольотні зони, він і Байден сказали: «Ми цього не робитимемо. І ця позиція анітрохи не змінилася та не зміниться».

Читайте також:  Кадиров говорить про швидке закінчення війни

Хойсген: Шольц надто нерішучий у дебатах про бойові танки

Тим часом глава Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Хойсген звинуватив канцлера в тому, що своєю поведінкою на дебатах про бойові танки він засмутив США. Він сказав, що уряд США очікував, що Німеччина візьме на себе ініціативу щодо «Леопардів», але канцлер не погодився. “Канцлер, звичайно, не завів цим друзів у Вашингтоні”, – сказав Хойсген газетам “Рейніше Пост” і “Дженерал-Анцайгер”. Уряд Німеччини хоче поставити Україні танки Leopard 2, а також дозволити це зробити партнерам Альянсу. Критики засуджують, що це рішення було ухвалено надто нерішуче.

«США поставили в Україну вдесятеро більше зброї, ніж Німеччина. Я не знаю, де б ми, європейці, підтримували Україну без американців, і де зараз були б росіяни, – продовжив Хойсген. Тому він може зрозуміти, якщо американська сторона буде засмучена цим.

Питання ролі Німеччини у Європі

Щодо політики безпеки, Європа має стояти на власних ногах. «Однак Європа та Німеччина мають зробити більше для досягнення цієї мети, особливо тому, що провідна держава НАТО, США більше орієнтується на Індо-Тихоокеанський регіон», – сказав глава Мюнхенської конференції з безпеки. Проте в найближчому майбутньому Європа продовжуватиме залежати від США як від захисної сили.

Хойсген підкреслив, що Німеччина, як економічно найсильніша країна Європи, має взяти на себе провідну роль – у тому числі й у воєнному відношенні. Але саме цього ми зараз і не бачимо. Лідерство не може означати завжди бути останнім, щоб зробити те, що необхідно – див. бойові танки». Німеччина не відповідає своїм можливостям та очікуванням.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я