Чи змінить арабські країни політику щодо Росії

27

Росія та Арабський світ: посилення протиріч на тлі війни в Україні.

Арабські країни

Арабські країни досі неохоче критикували Росію та її агресивну війну проти України. Проте за підсумками саміту 1–2 листопада, який відбувається вперше за три з половиною роки, Ліга арабських держав може змінити політику щодо Кремля.

Суперечка всередині Ліги арабських держав показує, що ставлення до Росії не обов’язково настільки нейтральне серед усіх членів. Алжир, що приймає напередодні саміту, закликав повернути до своїх лав союзника Москви — Сирію. Але ініціатива провалилася через опір деяких країн.

“Це удар по дипломатичній стратегії Росії, яка витратила значні ресурси з метою довести, що вона є надійним партнером для арабських країн”, – підкреслює французький геополітик П’єр Буссель у статті, опублікованій американським аналітичним центром Carnegie.

Арабські країни: суперечлива політика щодо Росії

Ліга арабських держав призупинила членство Сирії одинадцять років тому через громадянську війну. Його відновлення було явним бажанням держави, що захищає Сирію, — Росії. Але Катар, Єгипет та Саудівська Аравія виступили проти. Ер-Ріяд обґрунтував своє вето тим, що розроблений Лігою план із припинення війни в Сирії не було реалізовано.

Тим часом ставлення Ер-Ріяда до Москви важко зрозуміти. Саудівська Аравія нещодавно погодилася зменшити видобуток нафти, що дозволило збільшити її вартість. США інтерпретували цей крок як підтримку агресивної війни Росії, яка отримає зиск від продажу своїх енергоресурсів. Ер-Ріяд заявив, що причини такого рішення були “чисто економічними”.

Потім два тижні тому держава Перської затоки пообіцяла виділити мільйони на гуманітарну допомогу Україні. На засіданні Генеральної Асамблеї ООН Королівство, як, до речі, і майже всі інші арабські країни, проголосувало за резолюцію, яка засуджує російські анексії в Україні, які порушують міжнародне право.

Читайте також:  Колишній гітарист Duran Duran Тейлор страждає на онкологію

На відносини Арабського світу та Росії може вплинути економічна криза та Іран.

Геополітик Буссель вважає відносини між Кремлем та Близьким Сходом напруженими передусім через економічні наслідки агресивної війни Росії. Україна є, наприклад, найважливішим постачальником зерна для багатьох арабських країн. Наразі економіка цих держав «як ніколи» ослаблена.

Проте використання Росією іранських бойових безпілотників в Україні, ймовірно, стурбує країни Перської затоки, які вбачають в Ірані екзистенційну загрозу. В даний час США також побоюються нападу Ірану на територію Саудівської Аравії. Тому зростаюча військова співпраця між Москвою та Тегераном, можливо, незабаром змусить монархію Перської затоки зайняти чіткішу позицію.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я