Астрономи «застали» чорну дірку під час поглинання зірки

10

Вчені відкрили раніше невідому чорну дірку середніх розмірів. Вона розташована на відстані 850 мільйонів світлових років від Землі. Nature Astronomy.

Чорна діра спіймала зірку в «пастку» та розірвала її на частини силою своєї гравітації. При цьому зірка випустила потужний спалах світла, який зафіксували земні телескопи.

Спалах, що отримав власну назву 2020neh, помітили під час експерименту Young Supernova – трирічного огляду нічного неба за допомогою телескопів на Гаваях. Вони відслідковували ознаки таких космічних подій, як вибухи наднових.

Вчені зазначили, що відкриття дозволить їм краще вивчити чорні дірки середньої ваги. Згідно з теорією, вони можуть розташовуватися в центрі більшості галактик, але їх дуже важко виявити.

Коли зірки потрапляють у «пастку» гравітації чорних дірок, поступово притягуються до них. Коли вони виявляються досить близько, починають руйнуватися. При цьому зірка перетворюється на нитку гарячої плазми, яка обвивається навколо чорної дірки. Плазма прискорюється і перетворюється на величезний струмінь високоенергетичних частинок, виробляючи яскраві спалахи.

Масу нововідкритої чорної діри оцінили у 100 – 10 000 сонячних мас. Астрономи вважають, що такі об’єкти поглинають газ, пил, зірки і навіть інші чорні дірки, щоб зрештою стати надмасивними. Але це лише теорія. Щоб довести її вченим належить оцінити загальну популяцію чорних дірок середньої маси, їх кількість та розташування.

Раніше повідомлялося, що астрономи відкрили найближчу до Землі чорну дірку. Вона розташована на відстані 1600 світлових років від нашої планети.

.

Читайте також:  Австралійські вчені відтворили історію появи Великого Бар'єрного рифу

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я