Археологи назвали причину падіння столиці стародавніх майя

45
Майя

Вчені із Каліфорнійського університету відновили історію падіння столиці майя. Дослідження показало, що у місті Майяпан йшли політичні чвари та громадянські конфлікти, населення скорочувалося. У 1441-1461 роках місто прийшло до повного краху. Вчені дійшли висновку, що вагомою причиною цих подій могла стати затяжна посуха.

Автори наукової роботи провели ізотопні та радіовуглецеві аналізи в Майяпані, а також вивчили ДНК людських останків із поховань 1400-1450 років. Потім вони зібрали регіональні джерела кліматичних даних, зокрема результати недавнього дослідження печерних відкладень під містом.

Результати показали, що зі збільшенням кількості опадів населення міста зростало, зі скороченням – знижувалося. Тривалий посушливий період, який тривав усю першу половину XV століття, призвів до остаточного краху.

Дослідження показало, що майя мало розвивали систему штучної іригації, тому залежали від регулярних дощів. Крім того, у Майяпані не було практики централізованого довгострокового зберігання зерна. Тому посуха призвела до різкого скорочення врожаїв та перебоїв із продовольством.

Нестача їжі викликала зростання соціальної напруги. На думку вчених, які керували містом групи еліт (сімейні клани) вели запеклу конкурентну боротьбу на цьому тлі. Так, в одній з останніх братських могил, виритих перед тим, як місто було залишено, виявили останки відразу кількох членів однієї знатної родини Кокомів.

Вчені зробили висновок, що в середині XV століття обстановка в місті стала вкрай несприятливою, і населення, розсіявшись на невеликі групи, почало повертатися на свої рідні землі в інших частинах регіону. За словами авторів, наукова робота наочно демонструє взаємодію природних катаклізмів та соціальних негараздів. Це особливо важливо у наші дні, коли світ знову стикається зі змінами клімату.

Читайте також:  У космосі виявили джерело високоенергетичних нейтрино

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я