58% німців хочуть посилити політику щодо Китаю

16

Жителі Німеччини готові миритися з негативними економічними наслідками у разі погіршення відносин Берліна та Пекіна.

Посилити політику щодо Китаю

Згідно з опитуванням, більшість жителів Німеччини вважають, що німецький уряд має посилити політику щодо Китаю. При цьому респонденти готові миритися з негативними наслідками економічних відносин між Берліном і Пекіном.

Опитування проводило інститут дослідження громадської думки Forsa на замовлення журналу International Politik. Згідно з результатами, 58% із понад 1 тис. респондентів вважають, що Німеччина має представляти свої інтереси стосовно Китаю рішучіше, ніж вона це робила досі.

Результати опитування щодо ставлення німців до Китаю

За даними опитування Forsa, ставлення жителів Німеччини до Китаю не змінилося порівняно із серпнем 2021 року, незважаючи на іншу ситуацію у світі. Тоді пряме питання про політику Берліна до Пекіна було поставлено інститутом дослідження громадської думки вперше.

Згідно з опитуванням, ще 8% респондентів виступають за жорсткіший курс щодо Пекіна за умови, що економічні відносини ФРН і Китаю залишаться незайманими. У 2021 році цей показник був у два рази вищим. Водночас небагато (з 19 до 23%) побільшало тих, хто принципово відкидає посилення курсу Німеччини щодо Китаю.

Жителі західної Німеччини більшою мірою підтримують вимогу посилити політику щодо Китаю

Згідно з результатами дослідження, існують чіткі відмінності між західною та східною Німеччиною. У той час як 60% на Заході виступають за жорсткішу позицію щодо Китайської Народної Республіки, лише 44% на Сході згодні з цим.

Вікові відмінності, з іншого боку, досить незначні. У всіх групах підтримка більш жорсткої позиції щодо Китаю перевищує 50%. При цьому серед 18–29-річних вона найвища – 66%.

Німці підтримують вимогу посилити політику щодо Китаю: респонденти різного віку єдині у своїй думці.  Фото: iSAW Company/pexels.com

З погляду партійних переваг, згідно з опитуванням, більшість жителів Німеччини також згодні з вимогою посилити політику щодо Китаю. Виняток становлять прихильники АдГ, серед яких лише 38% виступають за зміну курсу Берліна на більш агресивний бік.

Читайте також:  Шольц приймає голову ультраправого уряду Італії Мелоні

Виборці «Зелених» (69%) та СДПН (66%) найбільше виступають за посилення політики Німеччини щодо Китаю. 56% виборців ВДП та 54% виборців ХДС/ХСС також виступають за посилення, навіть якщо це матиме негативні наслідки для економічних відносин.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я