Кожна людина має свій список улюблених продуктів, які вона готова їсти хоч щодня. Однак далеко не завжди варто потурати своїм бажанням.
Якщо ви харчуєтеся різноманітно та збалансовано, ви автоматично знижуєте ризик дефіциту деяких життєво необхідних нутрієнтів та підтримуєте метаболізм у тонусі. Про те, до яких продуктів не варто звикати на щоденній основі, розповідаємо в деталях.
1. Хрестоцвіті овочі
Ніхто не сперечається, що такі багаті антиоксидантами та корисними нутрієнтами овочі, як цвітна капуста та броколі, мають бути присутніми в раціоні харчування, проте науково доведено той факт, що надмірне споживання хрестоцвітих може спричинити гіпотиреоз — дефіцит гормонів щитовидної залози, зазначає Marie Claire.
Якщо ви не уявляєте своє життя без капусти, то спробуйте спочатку трохи обсмажити її на сковороді або приготувати разом з іншою стравою: це мінімізує її зобогенні властивості (іншими словами, здатність збільшувати розміри щитовидної залози).
2. Тунець
Тунець багатий ртуттю, тому його надмірне споживання може призвести до накопичення великої кількості цієї речовини в організмі і негативно вплинути на розвиток дітей, здоров’я вагітних жінок, а також спровокувати серцеві атаки у дорослих.
Фахівці радять споживати полегшені варіанти тунця і подавати його на стіл не частіше ніж один раз на тиждень. І так, відмовлятися від цього виду риби зовсім не варто, тому що вона надзвичайно багата протеїном: споживаний рідко і в міру, цей продукт стане поживним доповненням ланчу або вечері.
3. Сухофрукти
Сухофрукти – це ідеальний варіант перекушування перед спортивним тренуванням, який допоможе швидко і ефективно зарядити вас енергією як для кардіо, так і для ваги. Однак у будь-якому іншому випадку важливо враховувати: всі сушені фрукти (фініки, інжир, абрикоси, манго, ягоди та ін) містять набагато більше цукру, ніж їх свіжі побратими.
Незважаючи на те, що сухофрукти часто виникають поряд з усім, що пов’язане зі схудненням, саме вони можуть звести всі ваші зусилля зі скидання ваги нанівець. Тож будьте обережні: ¼ чашки не більше двох разів на тиждень — візьміть це за правило, і з вашою вагою все буде гаразд.
4. Мюслі та злаки
Важко знайти хоча б одну пачку або коробку зі злаками, яка не містила б жодної форми цукру. Ми часто їмо їх із молоком на сніданок і швидко звикаємо до них, забуваючи, що така суміш – важке випробування для шлунка.
Чи знаєте ви, яким чином злаки набувають пластівцевої форми? Адже у натуральному вигляді вони зовсім не такі. Тільки після багатоступінчастої обробки злаки стають пластівцями, проте при цьому вони часто втрачають левову частку корисних нутрієнтів. У підсумку, щодня на сніданок ви насолоджуєтесь порцією перероблених і марних вуглеводів, і це далеко не ЗОЖ, якщо ви все-таки слідуєте йому.
5. Рисові крекери та хлібці
На жаль, хлібці та крекери — це не ті продукти, якими можна балувати себе по кілька пачок на день без наслідків. Ні жирів (які, до речі, просто необхідні для нормального функціонування організму), ні достатньої кількості вітамінів, ні мінералів — цього безумовно мало для збалансованого перекушування між обідом та вечерею. Адже, по суті, він є не що інше, як звичайний рафінований вуглевод, посипаною сіллю і приправлений ароматом.
.