У кулінарії та дієтології банани улюблені своїми смаковими та корисними властивостями. Але їх можна використати чи не у всіх сферах життя і навіть чудово заощадити!
Догляд за шкірою, садівництво, прибирання – і це ще не всі сфери їх застосування, пише Lifehacker.
1. Зробіть маску для обличчя
Хороша альтернатива магазинним засобам, яка зволожить та пом’якшить шкіру. Розімніть стиглий банан, щоб вийшла паста, і нанесіть тонким шаром на обличчя та шию. Потримайте маску 10-20 хвилин, а потім змийте прохолодною водою. Щоб отримати ще більше зволоження, змішайте банан із чвертю чашки несолодкого йогурту та двома столовими ложками меду.
2. Відполіруйте срібний посуд та шкіряне взуття
Звучить як жарт, але бананова шкірка дійсно допомагає повернути блиск сріблу та шкірі. Видаліть зайві волокна з внутрішньої сторони шкірки і натирайте поверхню посуду або взуття. Потім витріть паперовим рушником або м’якою ганчіркою. Лайфхак також можна використовувати, щоб повернути блиск шкіряних меблів.
3. Зробіть м’ясо ніжнішим
Просто покладіть у сковороду разом із цим продуктом шкірку від стиглого банана і готуйте як завжди. Ензими, що містяться в ній, допоможуть розщепити білки в м’ясі і розм’якшити його під час смаження. Смак страви від цього не зміниться.
4. Освіжіть кімнатні рослини
Якщо листя домашніх квітів потьмяніло і запилилося, не поспішайте обприскувати його водою: це тільки розмаже по них бруд. Замість цього протріть кожен аркуш внутрішньою стороною бананової шкірки, і вони засяють.
5. Відженіть попелиці в саду
Зарийте висушені шматочки бананової шкірки на глибині 2–5 сантиметрів навколо рослини, яка атакувала попелиця, і незабаром шкідники зникнуть. Шкірку цілком і м’якуш краще не використовувати: гризуни та інші тварини можуть порахувати їх смачними ласощами і викопати.
6. Підживіть посадки
У бананах та їх оболонці багато калію – важливої поживної речовини, яка корисна і для вас, і для вашого саду. Підживлення можна зробити двома способами. Перший: висушити шкірку, подрібнювати в блендері і додавати в землю при посадці – просто насипте дрібку в ямку, перш ніж опустити рослину. Другий спосіб – зробити пюре зі свіжої шкірки з водою та використовувати як рідке добриво.
7. Заспокойте шкіру при опіках та подряпинах
Бананова шкірка має протизапальні властивості, а значить, виявиться корисною, якщо вас вкусила комаха або ви подряпалися, обпеклися кропивою або обгоріли на сонці. Покладіть шкірку на постраждалу зону і злегка притисніть. Тримайте, поки не відчуєте полегшення, іноді змінюючи компрес.
8. Прискоріть дозрівання овочів та фруктів
Стиглі банани виробляють газ етилен, який провокує дозрівання. Тому, якщо вам потрібно, щоб якийсь овоч встиг швидше, покладіть його в паперовий пакет разом із бананом.
9. Освітліть зуби
Після того як почистили зуби, потріть їх протягом кількох хвилин шкіркою банана. У ній міститься лимонна кислота, яка м’яко відбілює емаль.
10. Вийміть скалку
На півгодини прикладіть до постраждалого місця бананову шкірку її внутрішньою поверхнею. Ензими, що містяться в ній, зруйнують зв’язки між білками верхнього шару шкіри (саме тому речовини використовують в засобах, що ексфолюють для обличчя), після чого навіть глибоко застрягли скалки витягнуться без проблем.
11. Полегшіть печію
Банани – лужний продукт, а луг нейтралізує кислоту у шлунку. Якщо ви страждаєте від печії, обов’язково додайте ці фрукти до свого щоденного раціону. Наприклад, з’їдайте банан після сніданку, щоб захистити шлункові стінки на весь день.
.