Багато хто кладе в холодильник чимало продуктів, яким це зовсім не потрібно – вони не псуються навіть за кімнатної температури.
Недосвідчені господині та власники великогабаритних холодильних шаф найчастіше намагаються розмістити всередині камер усі продукти, що знаходяться вдома, не замислюючись про наслідки. Портал Obozrevatel зібрав список продуктів, яким перебування в холодильнику лише на шкоду.
Хліб
Молекули крохмалю, які у будь-якому хлібі, при зберіганні за умов низьких температур, кристалізуються. Саме тому в холодильнику хліб черствіє швидше, ніж за кімнатної температури. І при цьому набирає чимало води, адже повітря в холодильній камері насичене вологою. Третя проблема – це сторонні запахи, які пористий продукт поглинає миттєво.
Помідори
Покласти свіжі овочі у холодильник – перший порив після того, як ви прийшли з магазину чи з ринку. Але не поспішайте. Багато овочів і фруктів тільки псуються від холоду. Скажімо, помідори втрачають свої смакові властивості. Порівняйте на смак скибочку холодного помідора та теплого – різниця буде відчутною.
Цибуля
Для якісного зберігання цибулі потрібно досить сухе повітря та вільна його циркуляція. Чого холодильник забезпечити не в змозі. Тому цибулю після покупки дістаньте з пакета, там вона також впреє, і покладете в темну скриньку, щоб не проросла – цього буде достатньо.
Часник
В принципі, цьому овочу байдуже, чи зберігатимете ви його на холоді або в кімнатній температурі. Тому навіщо займати у холодильнику зайве місце?
Авокадо
Екзотичним плодам потрібно не так багато часу, щоб їхня масляниста зелена м’якоть перетворилася на неприємну буру кашу. А в холодильнику авокадо зіпсуються навіть швидше. Тому авокадо рекомендують зберігати в паперових пакетах, а якщо потрібно прискорити їхнє дозрівання, то просто покласти до них банан. У холодильнику слід зберігати лише розрізані авокадо.
Банани
З бананами історія приблизно така сама, як і з хлібом – крохмаль у них руйнується під дією холоду та вологи. Саме тому вони темніють, а їхня м’якоть робиться хабарем.
Картопля
Ще один крохмалистий продукт. Отже, що не так із зберіганням картоплі у холодильнику, ви вже знаєте. Слід додати лише, що його текстура від холоду стане більш розсипчастою, що погано позначиться на смаку.
Диня, манго, солодкий перець
Всі ці соковиті плоди, якщо вони не розрізані, чудово зберігаються за кімнатної температури. Якщо, звичайно, ви не вирішили створити запас у промислових масштабах – тоді там мають бути особливі умови зберігання. Вдома їх краще розкласти у вазі з фруктами. Це ще й гарно. І лише розрізані плоди слід загортати у харчову плівку та класти у холодильник.
Рослинна олія
Напевно, ви не раз бачили, як оливкова олія в холодильнику просто замерзає. Соняшникова температура замерзання дещо нижча, але зберігання при температурі менше +18 градусів йому теж не на користь. Так що всі рослинні олії можна поставити прямо в шафку або комору.
Мед
Мед сам по собі є природним консервантом, тому особливих умов зберігання не потребує. Плюс вже неодноразово згаданий тут поганий вплив холоду на молекули цукрів, яких у меді дуже багато. Тому якщо хочете, щоб ваш мед зберіг плинність, просто поставте його у темне місце.
Кава
Цінність кави полягає в її унікальному ароматі. У холодильнику ж він набереться сторонніх запахів і перетвориться не зрозумій на що. І кавові зерна, і мелену каву краще зберігати в щільному контейнері на полиці кухонного гарнітуру.
Шоколад
Навіть у супермаркетах шоколадки зберігаються в зоні без охолодження, то навіщо поміщати їх у холодильник удома? Від такого зберігання почнуть руйнуватися цукри, зміниться текстура і з’явиться білий наліт. Справжній гурман ніколи так не вчинить із шоколадом.
.