Духовка використовує досить багато електрики, і користуватися нею на час стає досить накладно. Якщо ви любите пекти пироги, піцу чи хліб, знайте: можна зменшити споживання енергії з допомогою різних трюків.
Духовка – один із найбільш енерговитратних приладів у будинку. За словами експертів, споживання енергії при приготуванні в ній приблизно вдвічі вище, ніж при приготуванні їжі на плиті, пише портал Aussiedlerbote.de.
Отже, в умовах енергетичної кризи використання духовки може виявитися досить затратним. Але не всі готові відмовитися від свіжих круасанів, піци та кексів. І не потрібно, адже можна заощадити електрику за допомогою деяких хитрощів.
Як заощадити електрику при випіканні
Спробуйте виділити день для використання духовки. Тоді після того, як ви спекли хліб, ви зможете запекти там рибу або приготувати торт. Таким чином, ви використовуєте залишкове тепло і духовці не потрібно буде знову нагріватися в проміжках.
Знайдіть інструкцію та розберіться у всіх функціях духовки. Можливо, є більш економні та зручніші режими. Функція верхньої/нижньої спеки, наприклад, особливо енергоефективна. А якщо ви купуєте нову духовку, зверніть увагу на маркування енергоефективності.
Виймайте листи і грати, які вам не потрібні з духовки під час випікання. Вони також гріються і споживають енергію без потреби.
Якщо печете хліб, випікайте відразу два буханці. Якщо вам зараз не потрібно стільки, можете покласти зайвий хліб в морозилку. Те саме з коржами для торта: печіть відразу два на різних рівнях.
Ставте в духовку відразу дві страви. Наприклад, можна поставити форму з картоплею, поки печете хліб. Головне, щоб вони готувалися у свій час (або доведеться ставити додатковий таймер на телефоні).
ви також можете використовувати залишкове тепло духовки для розморожування продуктів або для підсушування хліба, який піде на панірувальні сухарі.
Якщо печете, наприклад, печиво, можна поставити останній лист у щойно вимкнену духовку. Воно допікається за рахунок залишкового тепла.
Відчиняйте дверцята якомога рідше. Це запобігає витоку гарячого повітря та втраті енергії.
По можливості змішуйте інгредієнти лопаткою або дерев’яною ложкою. Не обов’язково включати міксер, щоб перемішати масло з цукром і т.п.
Якщо готуєте заморожену випічку або піцу, дайте їй трохи відтанути, перш ніж ставити її в духовку. Це прискорить приготування та скоротить час випікання.
Якщо у вас вдома є мікрохвильова піч з функцією гриля або міні-духовка, заморожену піцу можна приготувати там. Ці пристрої споживають менше енергії.
Економія електроенергії – завжди компроміс. Але способів скоротити споживання безліч, і ви можете вибрати ті, які є комфортними саме вам.
.