Як королева Єлизавета II десятиліттями рятувала сім’ю від ганьби

69

Протягом багатьох років королева Єлизавета II була опорою британської монархії. Важко підібрати слова, щоб висловити те, наскільки грандіозною особливою вона стала у світовій історії. 70 років Єлизавета II підтримувала авторитет монархії у ролі королеви. Вона стала втіленням доби. Але 8 вересня сумна звістка вразила весь світ. Монарха не стало. І всі ми чудово розуміємо, що королеві було 96 років, а люди не безсмертні. Але змиритися з цим і прийняти все одно надзвичайно складно. Разом з Єлизаветою II йде ціла епоха. Якою ця епоха була для королеви, як вона, ніби розправила плечі Атлант, підтримувала сім’ю і навіть рятувала її від скандалівпропонуємо згадати разом.

Несподіваний поворот долі: як Єлизавета стала спадкоємицею престолу

Ми настільки звикли з образом королеви Єлизавети II, що вже не уявляємо її юною та безтурботною дівчинкою, Якою вона колись була. Щоправда, вже в дитинстві Лілібет, як її ласкаво називали рідні, вистачало турбот. Адже у 10 років вона за дивовижним збігом обставин стала спадкоємицею престолу.

Лілібет жила своїм життям, старанно вчилася. Найбільше її захоплювали французьку мову, право та історія мистецтв. Були у дівчинки й активніші захоплення, наприклад, верхова їзда. А ще з дитинства Єлизавета була божевільна від корги. Це кохання вона пронесла через все життя і десятиліттями розводила цих собак. Все в житті дівчинки йшло своєю чергою, але несподівано для всіх дядько Лілібет Едуард VIII зрікся престолу через 10 місяців правління. Так на престол зійшов новий правитель – Георг VI, отець Єлизавети. А вона, відповідно, стала спадкоємицею. Варто зазначити, що Лілібет ще мала молодшу сестру Маргарет — справжню пустунку, яка в дитинстві славилася своїми витівками.

Єлизавета ж була не такою. Вона ніби відчувала, яку роль їй буде відведено у житті. Тому навіть у юності була серйозною та розважливоючим часто смішила молодшу сестру.

Читайте також:  Чому шанувальників Гаррі та Меган розлютив вибір дати коронації Чарльза

Чи не Лілібет, а королева Єлизавета II

Коли батько Лілібет зійшов на престол, у нього, очевидно, з’явилося багато нових обов’язків. Цікаво, що невелику частину їх виконувала Єлизавета, хоча була ще дитиною. У 13 років вона звернулася радіо до дітей. Почалася Друга світова, і хлопці, як і дорослі, потребували підтримки. Лілібет не тільки вміла підтримувати, а й була готова до рішучих дій. Так, у 45-му вона стала водієм та механіком санітарного автомобіля. Також Єлизавета отримала лейтенантське звання. Це знакова подія, адже до цього жодна жінка у королівській родині не служила в армії.

Молода Єлизавета викликала симпатію підданих і добре справлялася з участю спадкоємиці престолу. Однак незабаром її роль стала ще важливішою. У отця Єлизавети виявили рак. Георг VI був затятим курцем і кинути згубну звичку він не захотів або не зміг, навіть коли йому видалили одну легеню. 1953 року його не стало. Єлизавета якраз вирушила до Кенії з офіційним візитом. Новина про те, що батька не стало, вразила спадкоємницю. Тільки уяви, що відчувала Єлизавета, коли раптово втратила батька, але усвідомлювала, що треба міцно стояти на ногах, адже тепер вона правителька. Королева Єлизавета II зійшла на престол віком 25 років. Її коронували 2 червня 1953 року.

Невигідний шлюб

Єлизавета вийшла заміж ще до того, як стала королевою. Тоді її союз із Філіпом Маунтбеттеном вважали вельми невигідним. Офіцер флоту не був багатим, та й особливого становища у суспільстві не мав. Хоч і був спадкоємцем грецької королівської родини. Незабаром у подружжя народився син Чарльз, а потім — дочка Ганна. Але не все у відносинах Єлизавети та Пилипа було гладко. Особливо після коронації. Філіп розумів, що поруч із дружиною гратиме другу скрипку. Крім того, вся в королівських турботах, Єлизавета не могла багато часу приділяти чоловікові.

Читайте також:  "Пригрозила розставанням". Як Меган Маркл змусила принца Гаррі зробити пропозицію

Незабаром поповзли чутки про зради Пилипа. Адже свого часу він часто бавив у джентльменських клубах. А турне Пилипа на яхті, яке тривало майже рік? Це, здавалося, була остання крапля. Саме тоді у пресі судили про таємний розрив Єлизавети та Пилипа. Однак монархиня повернула “блудного” чоловіка додому. Щоправда, плітки і після цього не вщухли. А коли вийшла книга про пригоди Пилипа, все взагалі могло зруйнуватися. Йому приписували інтрижки навіть із родичками Єлизавети!

У цій історії дивує неймовірна стійкість правительки. Вона виявилася мудрішою за будь-кого, і разом з Філіпом вони подолали всі негаразди. У 2017 році подружжя відсвяткувало платинове весілля. Здавалося, немає в цьому світі нічого більш стабільного, ніж шлюб Єлизавети та Пилипа. І розлучити подружжя могло лише одне. 2021 року Філіпа не стало. Він не дожив лише місяць до свого 100-річчя. Єлизавета тяжко переживала втрату, і з того моменту її здоров’я підкосилося.

Як королева десятиліттями підтримувала авторитет сім’ї

До королівської родини завжди було прикуто багато уваги. Адже пресі тільки дай привід, навіть з дрібниці можуть роздмухати таке, що мама не горюй. Королеві завжди вдавалося зберігати обличчя, навіть коли скандалів було уникнути. І сказати щось, що б підривало авторитет монархіні, ні в кого мова не повернеться.

Негаразди з дітьми та онуками Єлизавети II, звичайно, торкалися і її. Найяскравіший приклад – це історія Чарльза та Діани. Принц Філіп виступав за цей союз, і Діана навіть називала його татом. Але після одного з інтерв’ю Леді Ді репутація сім’ї похитнулася. Діана розкрила всю таємничу свого заміжжя з Чарльзом. Оце удар. Тоді ходили чутки навіть про те, що королева готує змову проти невістки. А потім сталася трагедія. Катастрофа з Діаною надовго вибила родину з колії. Однак Єлизавета не дала Віндзорам ув’язнути в темній безодні. Ті, хто знав Єлизавету II особисто, бачили, що вона любила Діану, хоч і не завжди погоджувалась з її діями. Про це розповідав колишній речник Букінгемського палацу.

Читайте також:  Що відомо про діадему, яку Меган не дозволили надіти на весілля

Горе не приходить саме

Коли сім’я відійшла від цієї трагічної події, невдовзі почалися інші проблеми. Вже з онуками Єлизавети ІІ. Принци Вільям і Гаррі подорослішали і почали мати сім’ї. Навіть у Вільяма були проблеми, хоча зараз його шлюб із Кейт Міддлтон можна назвати зразковим. Але тоді багато років тому пара то сходилася, то розходилася. Вільяма підозрювали у зв’язках з іншими жінками, і взагалі мало хто вірив, що у них із Кейт все складеться. У результаті герцогиня Кетрін стала улюбленицею підданих. Чого не скажеш про дружину принца Гаррі. Вона завдала короні чимало неприємностей і могла стати справжнім кошмаром для Єлизавети, яка вже була у віці.

Скандальні заяви Меган Маркл до останнього переслідували монархію. То звинувачення в расизмі, то історії про те, наскільки погано Меган жилося у палаці. Навіть у недавньому інтерв’ю, яке вийшло буквально тиждень тому, Маркл не прогавила моменту кольнути королівську родину. Але навіть такі серйозні звинувачення королева Єлизавета ІІ прийняла стійко. Вона ніколи не виправдовувалася, не метушилася в паніці, а завжди впевнено відстоювала інтереси монархії та своєї сім’ї. Єлизавета – кремінь. Була ним.

Вона винесла і скандал зі своїм молодшим сином Ендрю та проблеми в родині онука Пітера Філліпса. «Все, що відбувається, дуже засмучує королеву, оскільки їй здається, що сім’я розвалюється на очах»— ділився інсайдер із оточення королеви. Але Єлизавета стала тим клеєм, скотчем, цементом, які не давали сім’ї розвалитися.

Так минула епоха королеви Єлизавети ІІ. У її житті було багато випробувань, але водночас зірка Лілібет ще довго висвітлюватиме дорогу британської монархії.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я