Новий рік – це вогні та гірлянди, аромат ялини та мандаринів, очікування дива та зустрічі з найближчими. А ще Новий рік – це витрати, витрати, витрати… Купівля подарунків, нарядів, прикрас для дому та, звичайно, застілля. Вважається, що святковий стіл має бути рясним, різноманітним та вишуканим.
Декілька лайфхаків допоможуть досягти цього і вберегти сімейний бюджет, пише WomanHit.
Складіть чітке меню
Йдеться не просто про список страв, які ви плануєте готувати, а конкретні грамування. Розраховуйте, що на людину припадає близько 150 г салату, 80-100 г закусок і нарізок і 150-200 г гарячого. Виходячи з цих розрахунків, розпишіть, скільки кожного продукту вам знадобиться.
Ідіть у магазин із цим списком, тоді ви не купите зайвого, боячись, що чогось не вистачить чи хтось залишиться голодним.
Недорогі інгредієнти
Якщо ви збираєтеся готувати майонезні салати, то не купуйте найдорожчі інгредієнти: спільне поєднання вийде приємним, а соус не дасть вловити вишуканість інгредієнтів, на які ви витратите зайві гроші.
Зменшіть вибір
Ваші гості не помітять, якщо ви запропонуєте три закуски, а не п’ять, два салати, а не чотири. Зменшіть кількість холодних закусок, так всі будуть раді апетитному гарячому та з’їдять його без залишку.
Об’єднайте зусилля
Не важливо, чи святкуєте ви з родиною чи друзями, попросіть у гостей принести якусь страву із собою. Ви можете заздалегідь домовитися: хтось принесе нарізки, інші гості – салат, а ви приготуєте гаряче. Приготувати одну-дві страви нескладно, зате кожен зекономить відчутну суму.
Продумайте алкогольне меню
Не намагайтеся запастися спиртним на користь: купіть пляшку шампанського, пару пляшок вина і одну міцного алкоголю. Цього достатньо для компанії із п’яти-шести дорослих осіб. Так ви і про здоров’я подбаєте, і не витратите зайвого. Можна звернутися до попереднього пункту та розподілити алкоголь: нехай гості принесуть шампанське та коньяк, а ви купите вино.
Відмовтеся від делікатесів
Новий рік асоціюється з простими, але такими улюбленими стравами: олів’є, оселедцем під шубою, бутербродами з рибкою. Залишіть морепродукти, стейки, екзотичні страви для іншого випадку, коли вам не потрібно витрачатися ще й на подарунки та прикрасу квартири.
.