Віскі: географія, основні сорти та тонкощі виготовлення

44
Віскі

Віскі — один із найпопулярніших міцних напоїв у світі. Його обожнюють в Шотландії, Ірландії, США, Канаді та Японії. Віскі виготовляється із зернової суміші, води та дріжджів і ділиться на різні категорії, залежно від країни походження, сировини, терміну витримки та способу виготовлення. Якщо ви хочете оцінити багатогранний смак цього благородного напою, не виходячи з дому, скористайтеся послугами сервісу експрес-доставки, наприклад, оформіть замовлення на сайті Turbo.ua. Вже за декілька хвилин велокур’єр доставить ваше замовлення.

Що таке Турбо?

Турбо — популярний онлайн-супермаркет з дивовижним асортиментом товарів, доступними цінами, швидкою доставкою та унікальною бонусною системою TurboCoin. Завдяки власним дарксторам (компактним складам) в Києві кур’єри Турбо доставляють замовлення дуже швидко. Для того, щоб дістатися пункту призначення їм знадобиться від 15 хвилин. Оформити замовлення можна онлайн на сайті або в фірмовому мобільному додатку Турбо. Завантажити його можуть власники смартфонів на базі iOs та Android. Замовлення на суму від 400 грн. доставляються безкоштовно.

Команда онлайн-супермаркету Турбо ретельно відбирає постачальників продуктів, перевіряє їх терміни придатності та суворо дотримується умов зберігання. Всі замовлення доставляються в термосумках. Саме тому ви завжди можете розраховувати на свіжі продукти.

Найвідоміші види віскі та країни-виробники

Кожен вид віскі має свою палітру смаків, колір і технологію виготовлення. У якості сировини для виготовлення цього міцного напою можуть використовуватися різні види зерна: ячмінь, кукурудза, пшениця або жито.

Існує безліч сортів та різновидів цього міцного напою, однак, для простоти виділяють три основні категорії:

  • Односолодовий скотч. Виготовляється в Шотландії шляхом подвійної перегонки та витримується в бочках не менше 3 років. Славиться різноманіттям смаків — від м’яких, медових з тонкими квітковими нотками, до різких та пряних, з великою кількістю торф’яно-димних відтінків.
  • Бурбон. Класичний американський віскі. У якості основного інгредієнта для його виготовлення використовується кукурудза, до якої можуть додаватися жито та інші зернові культури. Бурбон характеризується м’яким, злегка солодкуватим смаком.
  • Купажований віскі. Найпопулярніший вид напою, не в останню чергу завдяки доступності та чудовому поєднанні з колою, содовою тощо. У смаковому та ароматичному букеті купажованого віскі переважають дубово-ванільні, карамельні ноти та мотиви прянощів.
Читайте також:  В мережі зʼявилися ймовірні плани Apple на найближчі 3 роки

Велике значення у класифікації віскі має походження напою. Сьогодні віскі виготовляється більш ніж у 20 країнах світу. До них входять і дуже нехарактерні для цього виду алкоголю країни, серед яких Тайвань, Австралія, Японія. Лідерами з виробництва якісного віскі залишаються Шотландія, Ірландія та США.

Тонкощі технології та витримка

Характер і смак віскі різних сортів і марок визначається не лише складом інгредієнтів — типом зерна, якістю води, а й масою технологічних моментів, більшість з яких виробники тримають у секреті. Так, велику роль відіграють методи підготовки солоду, способи фільтрації, об’єм та форма бочок для витримки, її тривалість, конструкція перегонних кубів та особливості процесу перегонки, температурний режим.

На особливу увагу заслуговує тривалість витримки. Найменший термін витримки віскі будь-якої марки та сорту — три роки, бурбона — два. Причому на якість та смакові характеристики напою впливає не тільки тривалість витримки, а й тара, у якій витримується майбутній напій. Зазвичай для витримки віскі використовується дубова бочка. Вона може бути новою, виготовленою з тієї чи іншої породи дуба, або ж використовуватися повторно. У цьому випадку важливо, що зберігалося до того в бочці, це може бути: херес, портвейн або бурбон. Кожен подібний нюанс суттєво впливає на смак готового продукту.

*на правах реклами

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я