Війна в Україні домінує у різдвяних проповідях

46

Війна в Україні – домінуюча тема різдвяних проповідей єпископів цього року.

Рурський єпископ Франц-Йозеф Овербек у своїй проповіді напередодні Різдва сказав, що особливо на Різдво хочеться побажати світу Україні та всім людям доброї волі. Ті, кому доводиться застосовувати насильство заради свободи, повинні завжди пам’ятати, що це має бути лише останнім засобом. Ті, хто веде війну, неминуче ув’язують у почутті провини. “Це частина жаху будь-якого застосування сили”, – сказав Овербек в Ессені. Але можуть бути ситуації, коли такі гіркі шляхи не виключені.

Готовність зректися

Єпископ Мюнстера Фелікс Генн у своїй проповіді на різдвяній месі згадав про різдвяну сцену в Тельгті, в якій немовля Ісус народився на станції метро в Києві. У Німеччині також можна було активно працювати на благо миру, каже Генн. Як приклад він навів «готовність відмовитися від своєї думки перед надзвичайною ситуацією з біженцями та енергетичної кризи, готовність допомогти забезпечити, щоб творення не було зруйновано ще більше, готовність суперечити, коли домінують гасла, які є ксенофобськими, націоналістичними та егоїстичними».

Президент Євангелічної церкви в Рейнланді Торстен Латцель у своїй проповіді в Дюссельдорфі напередодні Різдва сказав, що різдвяна історія закликає до активної допомоги тут і зараз. «Важливо, що ми допомагаємо, коли до нас біжать люди з України, Сирії та Афганістану, які також не знають, де вкласти свою дитину, де є для неї підгузки. Марію називають Джамілею чи Олександрою. Часто вони подорожують без свого Йосипа, тому що йому не дозволили покинути країну, доводиться воювати».

Спільне процвітання

Президент Конференції єпископів Німеччини Георг Бетцин також закликав ділитися власним багатством з біженцями та іншими нужденними в допомозі. Ісус, який народився у хліві для худоби, знав про долю біженців і «безсердечність тих, хто тримає кордони закритими, а свої кишені – заткнутими, аргументуючи це тим, що «Ми не можемо вирішити всі потреби цієї землі», – сказав Бетцін у своїй проповіді на різдвяні меси в Лімбурзі.

Читайте також:  Тюрінгія як випробувальний полігон? AfD має шанси на виборах до окружної ради

Кардинал Райнер Марія Вельки сказав на різдвяній месі в Кельнському соборі, що на Різдво всі звичні уявлення про Бога порушуються. «Ми думаємо: Бог великий. Але тут лежить лише маленька дитина. Ми думаємо: Бог могутній, навіть всемогутній. Але ця дитина слабка. Він безпорадний. Він повинен врятувати світ, але сам він настільки потребує допомоги, наскільки може потребувати людина».

На Різдво християни відзначають народження Ісуса, який, згідно з традицією, народився у хліві у Віфлеємі, бо іншого місця для його батьків Марії та Йосипа не було.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я