Верді очікує високої готовності до страйку

17

Приблизно за п’ять тижнів до початку колективних переговорів для муніципалітетів та федерального уряду профспілка Verdi очікує на високу готовність до страйків на державній службі. Розчарування щодо стану державної служби та очікування від раунду колективних переговорів високі серед працівників, сказав лідер Verdi Франк Вернеке у Берліні.

«Ніколи ще не було такого високого рівня участі у опитуваннях членів для складання вимог чи у стартових заходах у регіонах». 24 січня Verdi та асоціація державних службовців dbb розпочнуть колективні переговори для близько 2,5 мільйонів працівників федеральних та місцевих органів влади.

«Державну службу доведено до зносу»

Вернеке та заступник голови Верді Крістін Беле вказали на історично високий рівень інфляції та кадрові прогалини у державній службі. «Державну службу доведено до зносу. У секторі охорони здоров’я економізація призвела до того, що система охорони здоров’я опинилася перед колапсом», – сказав Вернеке. Інфляція б’є за малими та середніми доходами «з повною силою», незважаючи на вжиті заходи щодо гальмування цін на енергоносії.

Бехле перерахував різні області, де іноді спостерігаються значні прогалини у державній службі. Наприклад, лише 7600 з 10200 вакансій у відділі фінансового контролю за підпільною роботою були заповнені. У дитячих садках офіційно не вистачає 24 000 співробітників, а згідно з подальшими дослідженнями, потрібно понад 170 000 нових працівників дитячих садків. Муніципалітетам знадобиться до року, щоб задовольнити збільшені потреби у житлових субсидіях.

У багатьох місцях люди намагаються втекти від величезного навантаження. Крім того, за словами Беле: «Державний сектор зазнає реальних труднощів із набором стажистів взагалі».

Verdi та dbb борються за збільшення доходу на 10,5 відсотка

Вернеке заявив, що раунд колективних переговорів має бути зосереджений на запобіганні реальним втратам заробітної плати. До запланованого фінального раунду з 27 по 29 березня Верді та dbb хочуть боротися за збільшення доходу на 10,5 відсотка, але не менш як на 500 євро на місяць. Переговори відбудуться у Потсдамі.

Читайте також:  Міністр охорони навколишнього середовища Тюрінгії Зігесмунд оголосив про відставку

Зазвичай колективні переговори на державній службі стосуються всеосяжних каталогів, сказав Вернеке. «2023 рік – інший, цього року ми маємо справу з цілеспрямованими вимогами до працівників державної служби за всю історію».

Беле очікує від роботодавців жорстких переговорів. «Що стосується муніципалітетів, то ми очікуємо, що вони спробують висунути нам шалені зустрічні вимоги, щоб змусити нас трохи відступити від своїх вимог». Відповідаючи на запитання про готовність робітників до символічних страйків, Беле сказав, що це може бути гаряче джерело.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я