Журавлина – це суперфуд, в ній багато вітамінів та антиоксидантів. Вона може сприяти поліпшенню здоров’я серця та судин, а також запобігти розвитку інфекційних захворювань сечовивідних шляхів. Розповідаємо про властивості журавлини – корисні і не дуже.
Журавлину рідко вживають у сирому вигляді, оскільки у неї досить специфічний кисло-гіркий смак. Найчастіше з неї роблять соки та морси. Також із ягід можна зробити соус, додавати їх у запіканки, сирники, м’ясні страви. Вічнозелений чагарник росте на болотах. У рослини маленьке темно-зелене листя, рожеві квіти і темно-червоні плоди довгастої форми.
7 корисних властивостей журавлини
Не дарма журавлини у легендах відведено особливе місце. Вона просто криниця цінних нутрієнтів, яка допомагала людям виживати в суворих умовах без досягнень сучасної медицини. Здавна її використовували як вірний засіб від цинги, ранозагоювальний та тонізуючий засіб. У склянці сирої журавлини – 25% денної норми вітаміну С, 16% – марганцю, 9% – вітаміну А, по 8% – вітамінів Е та групи В, а також мідь, залізо, калій, кобальт, кальцій, вітаміни К та Е. Наукові дослідження підтверджують позитивний вплив журавлини на здоров’я.
Перерахуємо основні бонуси:
- Уповільнює старіння. Журавлина багата антиоксидантами, особливо флавоноїдами, які надають ягідкам характерного кольору.
- Допомагає при лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів. Отримано дані, що флавоноїди, що містяться в журавлині, перешкоджають осіданню шкідливих бактерій на стінках сечового міхура. Її давно використовують для лікування циститу. Надія, що журавлина повністю замінить у цій справі антибіотики, не виправдалася. Проте екстракт журавлини посилює дію антибактеріальних препаратів.
- Знижує температуру при застуді. Гарячий журавлинний морс – відмінна альтернатива жарознижуючим.
- Захищає серце. Є відомості, що регулярне вживання журавлини зменшує ризик серцевих захворювань за рахунок зниження рівня холестерину та нормалізації тиску.
- Знижує ризик розвитку виразки та раку шлунка. Журавлина містить проантоціанідини типу А, потужні антиоксиданти, які пригнічують ріст Helicobacter pylori, бактерії, що викликає виразку та рак шлунка.
- Допомагає контролювати рівень цукру за діабету 2 типу. Декілька досліджень показали, що включення журавлини в раціон допомагає знизити рівень цукру у пацієнтів з діабетом 2 типу і боротися з інсулінорезистентністю.
- Має потенційну протипухлинну активність. Журавлина – цінне джерело урсолової кислоти, рослинної сполуки з антиоксидантною, протизапальною та потенційно протипухлинною дією. Може бути особливо дієвою при лікуванні раку простати.
Кому не можна їсти журавлину
Загалом ягода безпечна для здоров’я, але є винятки. Перш ніж налягати на журавлину, порадьтеся зі своїм лікарем, якщо:
- Ви приймаєте Варфарин (препарат для розрідження крові). У журавлині досить багато вітаміну К, який є антагоністом цих ліків. Плюс містяться саліцилова та бензойна кислоти, які також розріджують кров.
- У вас є каміння в нирках або існує можливість їх утворення. Журавлина містить оксалати (солі щавлевої кислоти), які підвищують цей ризик.
- Є алергія на аспірин, або ацетилсаліцилову кислоту. Це похідне саліцилової кислоти, яка міститься у журавлині. Відповідно, і на журавлину у такому разі може бути реакція. Симптоми алергії – свербіж у роті, нежить, чхання.
- У вас підвищена кислотність шлунка. У журавлинах багато органічних кислот, які можуть спровокувати погіршення самопочуття.
.