Квашена капуста – справжній тренд серед дієтологів та нутриціологів. Про її користь пишуть у наукових дослідженнях, журналах та блогах. Розбираємось, що буде з тілом, якщо їсти квашену капусту щодня.
Що відбувається з капустою при квашенні
При ферментації капуста взаємодіє з лактобактеріями, які вільно циркулюють у повітрі, осідають та культивуються на листі капусти. Тому виникає молочнокисле бродіння і капуста стає легкозасвоюваним продуктом, збагаченим ферментами та корисними бактеріями.
Процес закваски нескладний і займає лише два тижні. Спочатку капусту дрібно шаткують, потім натирають сіллю і занурюють у власний сік. Через два дні кисень у рідині виснажується, а молочнокислі бактерії виділяють вуглекислий газ, що запускає процес бурхливого розмноження корисних бактерій.
Лактобактерії перетворюють глюкозу та фруктозу на молочну кислоту. У цей момент страва стає кислою, створюються умови для збільшення обсягу корисних бактерій. До речі, у цьому середовищі не розмножуються патогени, пише ELLE.
Хімічний склад квашеної капусти
Уявіть страву, яка містить лише 20 ккал на 100 грам і при цьому покриває 25% добової потреби організму у вітаміні С. Суперфуд? Однозначно! І це все квашена капуста. Також у ній містяться інші важливі для організму чоловіків та жінок речовини:
- вітамін С, В6, К;
- залізо;
- марганець;
- мідь;
- калій;
- цинк;
- фосфор;
- фолієва кислота.
Краса волосся та нігтів
У складі “кислого продукту” є йод і нікотинова кислота – елементи, що надають силу та природний блиск волоссю. З допомогою цих хімічних елементів зміцнюються нігтьові пластини. Так що квашену капусту рекомендують їсти всім, хто бажає підтримувати природну красу без фарбування волосся та зміцнювальних складів для нігтів.
Хороше травлення
У квашеній капусті міститься велика кількість корисних для людини мікроорганізмів. Молочнокислі бактерії, які є пробіотиками та пребіотиками, сприяють балансу кишкової мікрофлори. Завдяки квашеному овочу кишкова мікрофлора починає виробляти спеціальні речовини, що допомагають запобігти розвитку діабету та накопиченню жиру.
Поліпшення загального стану
Ферментована капуста сприяє покращенню мікробіоти кишківника. А це означає, що її регулярне вживання допоможе впоратися з токсинами, аутоімунними захворюваннями та навіть хворобою Альцгеймера. Адже якщо нічого не робити для покращення мікрофлори, то організм почне страждати від різноманітних захворювань. До речі, якщо людина перехворіла на ГРВІ, то ферментована капуста допоможе їй швидко відновити організм.
Боротьба з целюлітом
Капуста містить важливий для жіночого здоров’я вітамін К, від якого залежить вироблення колагену. Це білок, який робить наше тіло пружним та гладким.
Так що на заміну колагеновим коктейлям може прийти цілком доступна та звична на смак ферментована капуста. Обов’язково введіть її в раціон, якщо страждаєте від “апельсинової скоринки”.
Користь для серця
Вітамін К запобігає накопиченню кальцію в артеріях, тому знижується ризик хвороб серця. Крім того, зміцнюються кістки, на 80% зменшується ризик переломів.
.