Потрапляння ракет на територію Польщі: інцидент вичерпано?

16

Потраплення ракет на територію Польщі підняло дискусію щодо необхідності посилення протиповітряної оборони країни.

 

15 листопада дві ракети впали за п’ять кілометрів від кордону з Україною у самій східній частині Польщі. Одна з них потрапила до елеватора, загинули двоє людей. Друга потрапила до трактора, і ці кадри обійшли всі інформаційні агенції. Що ще відомо про попадання ракет на територію Польщі, і як країна готується захищати свій повітряний простір в ефірі Stratera Show на радіо “Голос Берліна” розповіли ведучі Маша Майєрс та Дмитро Губін.

Тим більше, що вчора, як ви знаєте, були знову ж таки масовані обстріли буквально всієї території України, а в основному це була поразка громадянської інфраструктури, тобто тих самих електричних підстанцій та трансформаторів. Наскільки я розумію, досить успішно та сама система ППО справляється з тим, щоб знищувати ці ракети на підльоті, не дозволяючи їм вражати цивільні об’єкти. Там учора близько 80% ракет було збито. В результаті подібних дій з боку ЗСУ, тобто в результаті спроби збити ракету були випущені так звані протиракети з комплексів С-300, які в результаті і впали на території Польщі. І Джо Байден, американський президент, говорив про це на острові Балі після Саміту G20 в Індонезії.

Що сказав Джо Байден?

«Ми це обговорювали з президентом Польщі, з генсекретарем НАТО, Столтенбергом. І щодо цих вибухів ми домовилися провести розслідування, щоб бути впевненим, що саме сталося. Відомо, що двоє людей загинули, їх було вбито, і ми вирішили, що наступним кроком буде розслідування. Ми на цьому сфокусувалися у нашій роботі. Ми серйозно обговорювали російські ракетні атаки, які, які у цій війні є демонстрацією жорстокості, нелюдяності та спрямовані проти інфраструктури українських міст.

І ми на саміті G20 обговорювали Росію та деескалацію цих дій. Те, що Росія цю ескалацію лише нарощує ракетними атаками по Україні. І ми зараз зараз повністю на боці України».

Потрапляння ракет на територію Польщі: що з ППО країни?

Дмитро Губін: Я ось що звернув би увагу в цьому дуже обережному висловленні Джона Байдена. Він не каже, що в той момент йому справді було абсолютно невідомо, чиї це ракети, що сталося, що сталося і так далі. Це я до того, що коли вчора ввечері пройшли повідомлення про те, що дві ракети потрапили на територію Польщі, відразу всім, наскільки я міг судити, все було ясно. Ось, наприклад, Володимир Пастухов, політолог, він учора сформулював, що це, на його думку, найімовірніше російська провокація проти НАТО. Вони перевіряють на фортецю кордону. Сьогодні Пастухов вибачився.

Читайте також:  Померла «посол миру» Мевлюде Генч

Був такий старий анекдот про нового російського, який купив у салоні Бентлі без мотора та поїхав. А коли йому зателефонували, попросили повернутись і забрати мотор. Він спитав: на чому тоді я їду? Співробітник салону йому відповів: ви їдете на вашу репутацію. Ось репутація сьогодні у Росії така, що все, що відбувається, найгіршого у світі, перша реакція — приписувати це все Росії.

Маша Майєрс: Ні, почекай, не погоджуся. По-перше, жодної реакції, що це все Росія спочатку не було, тому що дійсно всі західні лідери і керівництво НАТО були дуже обережні у своїх висловлюваннях. Це вкотре. Перший, хто сказав про це, це українці, зокрема й Володимир Зеленський, і Олексій Арестович. Міноборони Росії теж одразу сказали: це не ми.

Дмитро Губін: Наголошую, це провокація проти нас, сказав міністр.

Маша Майєрс: Зазначу, що до нас в ефірі приєднається польський журналіст, який розповість, як ця історія сприймається з польського боку, бо це справді складна історія.

Ті питання, які вчора досить активно обговорювалися, це, власне, а чому у Польщі така слабка протиповітряна оборона і чому за дев’ять місяців війни (фактично кордон між зоною бойових дій та країною НАТО), чому ця протиповітряна оборона не була належним чином відрегульована. І тут досить цікаво. Нібито Польща багато разів просила НАТО поставити їм у достатній кількості ЗРК (зенітно-ракетні комплекси) для протиповітряної оборони. Польщі відмовляли. І таким чином виявилося, що у країни в основному на озброєнні стоять системи ще з радянських часів, тобто того самого Варшавського блоку. А старі старі радянські зенітно-ракетні комплекси, ця система ППО Польщі, її не модернізували.

Що кажуть у Польщі?

Дмитро Губін: І зараз із нами на зв’язку з нами на зв’язку Бартош Голабек, польський журналіст, видавець подкасту «Східні справи». І мене цікавить, напевно, це дурне питання, але тут воно доречне, тут воно не таке дурне. Що говорять про те, що сталося в Польщі?

Читайте також:  Суд над Трампом призначено на березень 2024 року

Бартош Голабек: Звісно, ​​ситуація загострилася. Щодо Східного східного прикордоння нашої країни, безумовно. Але, з іншого боку, треба враховувати той фактор, що через кілька місяців війни, яка йде, все ж таки вдалося досі уникати таких, як кажуть, інцидентів. І мені здається, що, звісно, ​​у психологічному сенсі війна про себе заново нагадала. Тому що досі ми, звичайно, у Польщі відчували цю ситуацію через шкіру, вибачте за слово, українців і через біженців, які приїжджають. А зараз, звичайно, дві жертви, що потрапляють ракети і те, про що я хотів би підкреслити, звичайно, вчора ще не була повна знань про те, звідки вона прилетіла. Але, безперечно, без війни жодних ракет на нашому прикордонні ми б не бачили. І сьогодні ми прокинулися трохи в іншій обстановці. Але хочу наголосити, що це не змінюється фундаментально у Польщі думки про те, що війна несправедлива та українців треба підтримувати у цій обстановці.

Маша Майєрс: Скажіть, Бартоше, а ви чекаєте на вибачення від української сторони? Взагалі, якою має бути реакція?

Бартош Голабек: Я не думаю, що польське суспільство чекає на якісь вибачення особливих з боку українців. Я думаю, що вони, безумовно, будуть якимись дипломатичними каналами надходити з урядом, а може, навіть і буде якась спільна прес-конференція. Але тут триває війна, безліч жертв уже зазнала сусідня країна. Ми в Польщі як країна, як суспільство, як можемо, так і допомагаємо в цій обстановці. І, безумовно, з боку нашої держави слід очікувати, що підтримка для жертв, для сімей та жертв у цій ситуації має якась надходити. Це моя особиста думка. Але чекати на вибачення з боку України, під час, коли в них щодня треба захищатися від обстрілів цивільних будівель, мені здається, трошки недоречним. Але я впевнений у цьому, що на якомусь рівні будуть заяви чи якісь слова надійдуть.

Маша Майєрс: Напевно, перша думка була, тут виправте мене, якщо я помиляюся, що це прилетіли ракети з боку Росії. Скажіть, Польща встигла злякатися?

Читайте також:  Врятовані діти розповіли одну деталь про катастрофу

Бартош Голабек: Польща вже напевно встигла навіть не злякатися, а вже звикнути до того, що йде війна. Дев’ятий місяць. Звісно, ​​перші дні, перші тижні були дуже напруженими. Але, як ви, напевно, знаєте, ми є країною-членом НАТО, і йде моніторинг з боку наших союзних держав, нашої країни. Вона стала певною мірою фронтовою державою. І, безумовно, ми встигли певною мірою, якщо можна взагалі про це говорити, звикнути до цієї ситуації. Звичайно, якщо гинуть безневинні, ні в чому не винні люди, які працюють у своїх сільськогосподарських справах, тоді це якусь частину суспільства, мабуть, лякатиме. Але я вважаю, що через місяці ми вже навчилися якось жити із ситуацією, яка на схід від нашого кордону.

Маша Майєрс: Коли ми почали сьогоднішнє обговорення з цієї теми, я висловлювала з посиланням на свої джерела, якесь припущення про те, що в Польщі взагалі все не так добре, як хотілося б із системою протиракетної оборони. Чому вона виявилася такою дірявою? При тому, що справді фактично у вас спільний кордон із країною, на території якої відбуваються такі серйозні бойові дії, вже понад дев’ять місяців. І що ви можете зробити, щоб ці проріхи в обороні закрити, ліквідувати?

Бартош Голабек: Це зрозуміло. Справді, ще вчора почалися такі розмови, звідки це все? Як так, що протиракетна оборона не спрацювала? Експерти кажуть, що вона й не мусить захищати просто чистих полів. Протиракетна оборона це захист спеціальних установ, місць, де знаходяться військові частини місць таких, які чутливі для державного управління. І там вона, напевно, вже досить добре та щільно встановлена. Це перше. Друге: справді, це прикордонна територія. Якщо подивитися на карту – це кілька кілометрів.

Я думаю, що тут не треба дивитися на це через призму протиракетної оборони, в даному випадку, а просто як на нещасний випадок, якщо справді, як підтверджують ЗМІ та держава, ракета прилетіла з України.

Нагадаємо, у відеоформаті стрім Stratera Show транслюється щодня у будні з 14:00 до 16:00 на сайті нашого видання aussiedlerbote.de.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я