Перевірено та доведено: журавлина – найкращий засіб для імунітету

14

Вчені, медики, нутриціологи в один голос стверджують, що журавлина – один із найкращих антиоксидантів. І знаходиться цей суперфуд поряд із нами. Одна умова – не заважайте клюку в інші ягоди. Тобто, якщо ви варите морс, або готуєте пиріг з журавлиною, у ньому не повинно бути інших ягід.

Лікарі та дієтологи підтвердять, що журавлина – справжнє джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини. Темно-червоні ягоди з характерною кислинкою багаті пектином, антоціанами, фенолокислотами, лейкоантоціанами, катехінами, бетаїном, макро- та мікроелементами, вітамінами групи B, РР, К1, С, а також містять калій, фосфор, залізо, марганец йод та цинк. І це ще не повний список журавлинних достоїнств, пише Elle.

Важливо відзначити, що ми говоримо не про солодкі соуси або ягідні киселі. Журавлину не потрібно змішувати з іншими ягодами та фруктами. Особливо корисна саме свіжа журавлина, знайти яку у продажу зовсім не складно, незалежно від сезону. Тим більше, що унікальна ягода не втрачає корисних властивостей і в замороженому вигляді. Яких саме? Давайте з’ясуємо.

Один із найкращих антиоксидантів

Ви, ймовірно, не знали, що журавлина визнана одним із найефективніших антиоксидантів, оскільки нейтралізує окисну дію вільних радикалів успішніше за інші ягід, зокрема чорниці. Щодня додаючи журавлину в меню, ви і виглядатимете, і почуватиметеся чудово, забувши про вік.

Справляється із запаленнями

Фітонутрієнти (біоактивні компоненти, що позитивно впливають на здоров’я), що містяться в журавлині, служать відмінною профілактикою запалень, успішно справляючись з хронічними, що вже виникли. У народній медицині ягоду з давніх-давен використовують для протизапальної терапії порожнини рота і вважають просто незамінним засобом у боротьбі з інфекціями сечостатевої системи.

Зміцнює імунітет

У міжсезоння популярність журавлини б’є всі рекорди, тому що ця ягода буквально сочиться вітамінами С і В, забезпечуючи організму необхідну підтримку в пору похолодання та весняної сльоти. Також доведено, що журавлина допомагає швидше здолати простуду і грип, що наздогнали вас.

Читайте також:  Користь на шкоду: 6 продуктів, які не можна їсти занадто часто

Очищає печінку та судини

Антибактеріальні та противірусні властивості суперфуду сприяють детоксикації печінки та організму в цілому. Журавлина позитивно впливає на судинну систему, перешкоджаючи росту бляшок холестерину, підтримуючи активність кровотоку і захищаючи від тромбів, що дозволяє всім системам в тілі функціонувати бадьоріше і злагодженіше. Але важливо пити чистий журавлинний морс, без додавання інших ягід та сухофруктів.

Допомагає регулювати цукор у крові

Вражаюче низький вміст цукру вигідно відрізняє журавлину від інших ягід та фруктів. Дослідження дієтологів підтверджують, що вона здатна стримувати сплески цукру у крові, які часто супроводжують поїдання калорійних страв. Добавка ягоди до жирних страв – хоча б у вигляді журавлинного соусу – корисна всім, хто стежить за рівнем глюкози та інсуліну.

Сприяє травленню

Вітамінна ягода покращує апетит та нормалізує травлення. Плюс у журавлині багато клітковини – у жмені плодів міститься близько п’яти грамів. Клітковина важлива для роботи травного тракту, сприяючи регулярному випорожненню кишечника, і корисна для контролю ваги, оскільки довше підтримує почуття ситості, що знижує ймовірність переїдання.

Містить мало калорій

У журавлині справді дуже мало калорій – у тій же жмені їх всього 50. Для порівняння: у банані середнього розміру близько 110 калорій, а в жмені чорниці – 80. Що підтверджує: журавлина – вірний засіб у боротьбі із зайвою вагою.

До того ж, завдяки вишуканій кислинці та легкій насолоді, журавлина додасть вишукану ноту кулінарним експериментам. Сміливо сипте її в кашу, йогурт, салати, смузі, сальсу, печеню, випічку – ця супер-ягода варта не тільки десертів.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я