ООН закликає талібів дотримуватися прав жінок

16

Після ухвалення постанови про заборону на роботу жінок у неурядових організаціях в Афганістані Рада Безпеки ООН закликала талібів дотримуватися прав жінок у країні. Орган зажадав від войовничих ісламістів надати жінкам та дівчаткам можливість «повної, рівної та значущої участі». Політика талібів щодо жінок вказує на зростаючу ерозію прав і свобод людини, йдеться в заяві, опублікованій учора в Нью-Йорку.

У суботу таліби наказали НУО призупинити роботу своїх співробітниць до подальшого повідомлення. Цей крок викликав стурбованість та критику в усьому світі. Декількома днями раніше ісламісти заборонили жінкам відвідувати всі університети з негайним набуттям чинності. Шкільна освіта для дівчаток була обмежена ісламістами лише через кілька місяців після їхнього приходу до влади. В даний час вони можуть відвідувати школу лише до шостого класу. З моменту приходу до влади у серпні 2021 року ісламісти значно обмежили права жінок. Дівчата та жінки значною мірою виключені із суспільного життя.

Відновити доступ до освіти

Рада Безпеки ООН закликала талібів знову відкрити школи для дівчаток. Заборона на роботу жінок у НУО та міжнародних організаціях значно впливає на операції з надання гуманітарної допомоги в країні, включаючи операції ООН. Ці обмеження суперечать зобов’язанням, які взяли таліби перед афганським народом, а також очікуванням міжнародного співтовариства, додав він.

Директор «ООН-жінки» Сіма Бахус заявила, що заборона на роботу жінок у НУО є ще одним кричущим порушенням прав жінок та гуманітарних принципів. «Ми засуджуємо це найрішучішим чином без жодних застережень. Це безжалісне женоненависництво, запекла атака на жінок, їхній внесок, їхню свободу та їхній голос».

Міністерство економіки в Кабулі обґрунтувало свою вимогу про усунення співробітниць від роботи, опубліковану в суботу, твердженням, що жінки не замазали себе належним чином і тим самим порушили правила, ухвалені в ісламській країні.

Читайте також:  Місія Бундесверу ООН у Малі завершиться 31 травня 2024 року

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я