Міністр поліції Ізраїлю Бен-Гвір відвідує Храмову гору

103

Незважаючи на попередження ХАМАС, Ітамар Бен-Гвір, новий міністр національної безпеки Ізраїлю, відвідав Храмову гору в Єрусалимі. “Не буде жодного підпорядкування організації ганебних убивць”, – заявив він.

 

Новий міністр національної безпеки Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір уперше після вступу на посаду відвідав Храмову гору в Єрусалимі. За повідомленнями ізраїльських ЗМІ, він прибув на святе місце у Старому місті сьогодні вранці під поліцейським ескортом. Бен-Гвір відвідує Храмову гору – всупереч загрозам ХАМАС.

Всупереч загрозам ХАМАС

Ісламістська палестинська організація ХАМАС, яка керує сектором Газа, раніше застерігала проти такого візиту Бен-Гвіра та загрожувала новою серйозною ескалацією.

Бен-Гвір написав у Твіттері після візиту: «Ізраїльський уряд, членом якого я є, не підкориться організації ганебних убивць. Храмова гора відкрита для всіх, і якщо ХАМАС думає, що їхні погрози відлякають мене, вони повинні зрозуміти, що змінилися часи».

Храмова гора (Аль-Харам аш-Шаріф) з Куполом Скелі та мечеттю Аль-Акса є третім найсвятішим місцем в ісламі. Однак він також є священним для євреїв, оскільки тут раніше стояли два єврейські храми. Храмова гора знаходиться під керуванням мусульман, а Ізраїль відповідає за безпеку. Згідно з угодою з мусульманською владою, євреям дозволено відвідувати це місце, але не молитися там. Проте це неодноразово порушується. Бен-Гвір критикував цю угоду як «расистську» та дискримінуючу євреїв. Палестинці звинувачують Ізраїль у бажанні розширити свій контроль за святим місцем.

“Це провокація, яка призведе до насильства”

З палестинської сторони візит Бен-Гвір розглядається як навмисна провокація. Колишній прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід написав у понеділок у Твіттері: «Ітамар Бен-Гвір не повинен відвідувати Храмову гору, це провокація, яка призведе до насильства і поставить під загрозу життю людей».

Читайте також:  Атака на аеродром показує слабкість російської оборони

Друге палестинське повстання Інтифада розпочалося 2000 року після демонстративного відвідування Храмової гори тодішнім лідером опозиції Аріелем Шароном.

Бен-Гвір, політичний портрет

Бен-Гвір, член ультраправої організації «Озма Ієгудіт», у минулому був засуджений за підбурювання до расизму та підтримку єврейської терористичної організації. Його вважають політичним фанатиком, особливо щодо палестинців. Він входить до складу нового правого релігійного уряду Біньяміна Нетаньяху, який був приведений до присяги в Ізраїлі у четвер.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я