Чи дійсно кожен повинен випивати 2 літри води на день

16

Щоб з’ясувати, чи правда людям потрібно пити 8 склянок води на день, міжнародна група дослідників проаналізувала дані 5604 осіб у віці від 8 днів до 96 років з 23 країн.

Досліджувані випили по склянці води, в якій деякі ізотопи водню замінили на дейтерій — «важкий» водень, безпечний для людини і у невеликій концентрації, що міститься у звичайній воді. Те, як швидко організм позбавляється зайвого дейтерію, дозволило прорахувати швидкість водообміну та порівняти результати між різними групами людей, пише Lifehacker.

З’ясувалося, що на цей показник впливають вік, стать, рівень фізичної активності та оточення. Люди, які живуть у спекотному та вологому кліматі, і ті, хто живе на великій висоті, мають швидший водообмін: щоб підтримувати баланс води в організмі, їм потрібно пити більше води. Те саме стосується атлетів, вагітних і жінок, що годують грудьми.

Найбільшим чинником, що впливає водообмін, виявився темп витрачання енергії. Найвищий він у чоловіків віком 20-35 років – у середньому 4,2 літри на день. Показник знижується з віком та досягає 2,5 л/д до 90 років. Аналогічним чином у жінок 20-40 років середній водообмін 3,3 л/д, а до 90 років вже 2,5 л/д. Організм спортсменів, вагітних і жінок, що годують грудьми, в середньому виводить на літр води більше в порівнянні з іншими людьми.

При цьому автори дослідження зазначають, що відома порада пити 2 літри на день не підтверджена науково, і більшість учених не знає, на чому ґрунтується така рекомендація. Проблема в тому, що вона не враховує воду, яку організм отримує з їжі та інших напоїв. Один з авторів статті Йоске Ямада стверджує: “Звичайно, якщо ви харчуватиметеся тільки тостами з беконом та яйцями, багато води не отримаєте. Але якщо регулярно їсти м’ясо, овочі, рибу, макарони та рис, можна отримувати близько 50% потрібної води просто з їжі”.

Читайте також:  Рак шийки матки

Виходячи з цього, більшості людей буде достатньо від 1,5 до 1,8 літрів води на день – а не 2 літри (або 8 склянок), як завжди рекомендується.

Варто зазначити, що пара зайвих склянок води на день не зашкодять. Але нові дані корисно враховувати, якщо вам доводиться змушувати себе пити воду, аби досягти рекомендованих двох літрів на день.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я