Бербок на сході України – вперше з початку війни

28

Анналена Бербок першою з членів кабінету міністрів Німеччини у вівторок відвідала східну Україну.

Бербок на сході України – вперше з початку війни

Міністр закордонних справ Анналена Бербок запевнила Україну у незмінній підтримці проти агресивної війни Росії на шляху до Європейського союзу (ЄС). Люди в Україні мають «знати, що вони можуть розраховувати на нашу солідарність та підтримку», – запевнила політик «Зелених» під час візиту до східноукраїнського міста Харкова поблизу російського кордону, який сильно постраждав від війни.

Під час візиту до Харкова, який спочатку тримався у секреті з міркувань безпеки, Бербок супроводжували міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та посол України у Німеччині Олексій Макєєв. Вона перший член кабінету міністрів Німеччини, який відвідав східну Україну і Харків, що давно оспорюється, з початку російської агресивної війни. Місто з населенням понад мільйон людей, розташоване всього за 20 кілометрів від кордону з Росією, останнім часом також зазнавало російських нападів.

Бербок пояснила, що підтримка включає зимову допомогу генераторами, паливом і ковдрами, а також «подальші поставки зброї, яка потрібна Україні для звільнення своїх співгромадян, які все ще страждають під терором російської окупації». Вона відвідала країну лише за кілька днів після рішення уряду Німеччини про постачання німецьких бойових машин піхоти Marder, які Україна неодноразово вимагала.

Бербок наголошує на перспективах ЄС щодо України.

Для неї важливо, «щоб ми не втрачали з уваги місце України в нашій європейській родині, навіть цієї зими війни», – додає міністр. Українці бачать своє майбутнє у ЄС. Уряд Німеччини хоче зробити конкретні пропозиції, щоб країна могла досягти прогресу у зміцненні верховенства закону, незалежних інститутів, боротьбі з корупцією та адаптації до стандартів ЄС.

Читайте також:  Асоціації вимагають 100 мільярдів на "поворот в освіті

Оскільки повітряний простір над Україною все ще закритий, Бербок добиралася з Польщі до Києва спеціальним поїздом. Звідти разом із Кулебою та її делегацією вона вирушила регулярним експресом «Інтерсіті 722» до Харкова. По маршруту курсують сучасні корейські потяги, закуплені Україною для проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Після зустрічі з губернатором Олегом Синжехубовим та мером Ігорем Тереховим на залізничному вокзалі Харкова Бербок спочатку відвідала зруйновану трансформаторну підстанцію. На нього вже нападали 15 разів, сказав їм один із співробітників. Інфраструктура енергопостачання вже кілька місяців є головною метою російських ракетних ударів.

Блоки живлення для хворих та травмованих дітей

У дитячій лікарні №16 міністр (сама мати двох маленьких дівчаток) зустрілася з пацієнтами та їхніми батьками. Серед подарунків, які вона привезла, були крейди та флешки, через російські атаки електрика часто виходить з ладу. Жінка-лікар повідомила про високу якість лікування, але також і проблеми. “Війна атакує і душі дітей”, – сказала вона. «Тут живуть найхоробріші люди у світі», – заперечила Бербок. Вона також говорила про це дочок. Вона хотіла показати всьому світу, наскільки сильні жителі Харкова, і особливо діти, у протистоянні цій війні.

Міністру також показали північно-східний район Салтівки, який сильно постраждав від російських атак. Враховуючи російські атаки на інфраструктуру, вона оглянула зруйновану котельню, побувала у тепловому пункті однієї зі шкіл та поспілкувалася зі співробітниками теплоелектростанції. Наразі у Харкові ночами спостерігаються мінусові температури з двозначними числами.

У теплій кімнаті школи міністр обмінялася думками з учителями та учнями школи, яка вже була зруйнована 27 лютого. Школа є частиною ініціативи, започаткованої Федеральним міністерством закордонних справ у 2008 році і що включає 1800 шкіл-партнерів, які мають особливий зв’язок із Німеччиною так званих шкіл Pasch.

Читайте також:  Вибори мерів у п'яти містах

Харків – одне з найбільш обстрілюваних українських міст

Харків – одне з найбільш зруйнованих війною міст України. За даними міської адміністрації, понад 8000 будинків було пошкоджено внаслідок артилерійських та ракетних обстрілів. У районі Салтівки майже кожен будинок зазнав пошкоджень. Але після успішного контрнаступу українців жителі також повертаються сюди та намагаються будувати нормальне життя, незважаючи на щоденні повітряні тривоги. За словами губернатора Олега Синегубова, наприкінці грудня у місті знову проживало близько 1,1 мільйона осіб – майже 80 відсотків довоєнної кількості.

Сьогодні 321 день з початку війни. Харківська область була одним із перших регіонів, які зазнали нападу з боку Росії. Після офіційного закінчення режиму припинення вогню, оголошеного лідером Кремля Володимиром Путіним у суботу ввечері, з Харківської області надійшли повідомлення про вибухи, одна людина загинула, згідно з українськими повідомленнями. Під час візиту Бербок до Харкова також було оголошено повітряну тривогу.

Росіяни так і не змогли закріпитись у Харківській області

Українці показали міністру Харківську обласну адміністрацію, яка знаходиться на центральній площі Свободи та була зруйнована російськими ракетами 1 березня. Внаслідок цього у другому за величиною місті України загинули 29 людей. Відразу після вторгнення в Україну росіяни ненадовго увійшли на околицю міста. Однак вони не змогли закріпитись там і були швидко витіснені назад. Їм довелося відступити з Харківської області у вересні після українського наступу, який відкинув росіян за річку Оскіл.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я