Жироспалювачі – як саме вони працюють і як впливають на організм?

304
жироспалювач

Жироспалювачі – один з найбільш популярних видів спортивних добавок. З погляду виробників, принцип їхньої дії будується на прискоренні метаболізму, блокуванні почуття голоду та нормалізації обмінних процесів в організмі — що теоретично повинно призводити до зниження ваги.

Фактично основним інгредієнтом легальних жиросжигателей є кофеїн – прискорює серцебиття і пригнічує апетит. Більш сильні речовини заборонені законодавчо, оскільки можуть викликати звикання та мають довгий перелік протипоказань.

Жироспалювачі – що це?

Жироспалювачі – це категорія спортивного харчування, призначеного для зниження маси тіла. Однак, всупереч назві, вони не можуть буквально “спалювати жир”, а схуднення з їх допомогою досягається виключно за рахунок підвищення рівня активності та легкого блокування апетиту.

жироспалювач

При цьому лише небагато зі спортивних жироспалювачів здатні впливати навіть на ці параметри — тоді як переважна більшість добавок містять у складі великі дози кофеїну та вторинні компоненти з спірною доказовою базою.

Необхідно розуміти, що жироспалювачі – це не ліки. Тобто вони не тестуються на відповідність нормам безпеки та на відсутність протипоказань. Саме тому виробники використовують абстрактні фрази “поліпшує”, “сприяє”, “нормалізує”.

У чому принцип роботи?

Речовини, що мають доказову базу як жироспалювачі – це кофеїн, ефедрин, метилгексанамін (DMAA) і фенілпропаноламін (ФПА). Їх прийом впливає на центральну нервову систему організму і дає приплив бадьорості, а також ейфорію та пов’язану з нею залежність.

Проте ефективність кофеїну та інших «натуральних» речовин досить низька (плюс, до кофеїну швидко формується толерантність), а ефедрин заборонений у деяких державах як прекурсор наркотику, оскільки з нього можна отримати речовину, подібну до амфетаміну.

Окремо слід згадати гормон зростання. Хоча широко поширена думка, що це безпечна добавка для спалювання жиру та набору м’язової маси, багато наукових досліджень говорять про те, що він прискорює процеси старіння та статистично пов’язаний із більш ранньою смертю.

Читайте також:  Як накачати біцепс гантелями - головні поради та 2 ефективні вправи

Спортивні добавки для схуднення

Поділ спортивних жироспалювачів на види умовний. Зазвичай препарати містять у складі кілька активних компонентів, мають синергічний принцип роботи. Одні з них пригнічують апетит, інші збільшують температуру тіла і підвищують потовиділення:

  • Термогеники. Прискорюють обмін речовин за рахунок підвищення температури тіла та активізації роботи ЦНС. Мають великий список протипоказань та побічних ефектів (дратівливість, пітливість, тахікардія). Часто близькі до амфетамінів за структурою молекули та механізмом дії.
  • Подавлювачі апетиту. Більшість добавок, що входять до цієї категорії жироспалювачів, по суті є термогеніками. Необхідно розуміти, що не існує препаратів, які помітно зменшують рівень апетиту, проте не впливають на інші характеристики обміну речовин.
  • Діуретики. Як і інші проносні діуретики стимулюють моторику кишечника і гальмують зворотне всмоктування води. Результат – тимчасове зниження ваги та цифри на терезах за рахунок зменшення кількості рідини в організмі. Типові побічні ефекти – діарея та підвищена пітливість.
  • Блокатор калорій. Теоретично подібні жиросжигатели повинні перешкоджати засвоєнню нутрієнтів їжі, допомагаючи знижувати калорійність раціону — наприклад, куркума. Однак на практиці їхня ефективність невелика — за винятком аптечних препаратів, що погіршують всмоктування жирів у процесі травлення.
  • Засоби для покращення обміну речовин. Здатні знижувати вагу і показувати ефективність жироспалювання виключно при порушеному обміні речовин, нормалізуючи його. Представляють велику категорію різних речовин – починаючи від L-карнітину, закінчуючи препаратами для нормалізації роботи щитовидної залози та вітамінами.

Жироспалювачі нового покоління

Якщо принцип роботи “класичних” жироспалювачів будується на активації центральної нервової системи, підвищенні частоти серцебиття і посиленні потовиділення (що теоретично допомагає витрачати більше калорій) – то препарати останнього покоління намагаються впливати на гормони голоду та насичення.

Зокрема, йдеться про вплив на грелін і лептин — люди, які страждають на ожиріння, часто мають резистенцію до лептину (що негативно впливає на механізми насичення і провокує переїдання). Однак, станом на 2020 рік дослідження таких препаратів проводилися лише на тваринах.

Читайте також:  Як накачати прес – гід новачка. 1 тиждень - чесна відповідь на питання про те, як накачати прес

Теоретично зниження рівня греліну за допомогою прийому певного препарату має відключати механізми формування голоду — перешкоджаючи переїданню. Але на практиці це може призвести до підвищення чутливості до гормону, провокуючи довгострокові негативні наслідки.

Який жироспалювач краще?

Говорячи про найкращих жироспалювачів, ще раз необхідно зазначити, що жоден з них не здатний у прямому сенсі «спалювати жир». Схуднення за допомогою подібних добавок може досягатися виключно за рахунок прискорення загальних процесів обміну речовин і на тлі дієти та занять спортом.

Іншими словами, неможливо схуднути лише приймаючи таблетки — і без нормалізації раціону або регулярних тренувань. При цьому навіть якщо жироспалювач і прискорює метаболізм, йдеться про поодинокі відсотки — тобто, відмова від склянки коли або солодкого соку матиме порівнянний ефект на баланс калорій.

жироспалювач

Прихована небезпека

БАДи, на відміну від повноцінних ліків, не тестуються на безпеку та на поєднання з хронічними захворюваннями. Перед початком продажів жироспалювачі проходять лише формальну перевірку на відсутність отрути та токсинів — довгостроковий ефект на організм не розглядається.

Наприклад, у США регулятори багато разів відкликали ліцензії на жироспалювач після смерті, викликаної його уживанням1,2. Однак виробники часто навіть не змінюють торгову марку, а лише змінюють склад, замінюючи “неугодне” речовина на черговий рослинний аналог.

Висновок

Жироспалювачі – ключова категорія спортивного харчування, що має вкрай спірну доказову базу при повній відсутності інформації про довгострокові наслідки прийому та можливі протипоказання. Плюс, головний інгредієнт більшості жироспалювачів – звичайний кофеїн.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я