Як приготувати калиту на Андрія: рецепт від Клопотенка

24

День святого Андрія Первозванного святкують 13 грудня за новим стилем.

Друга назва свята – Калита. Так само називається і великий корж із білого борошна з отвором всередині.

НАЧИНКА ДЛЯ КАЛИТИ

Для калити можна вибрати будь-які горіхи: кеш’ю, бразильський, фундук, кедровий та інші. Чудово смакувати й мікс із горіхів. Родзинки можна замінити будь-якими сухофруктами та цукатами. Наприклад, порізати шматочки сушеної кураги чи додати в’ялені вишні.

Мак – традиційний інгредієнт калити, ось його не варто замінювати, але можна у саме тісто та для прикраси додати кунжут.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 500 г борошна
  • 250 мл теплої води
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 200 г маку з цукром (2:1)
  • 2 ст. л. меду
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 дрібка солі
  • 3 ст. л. волоського горіха
  • 3 ст. л. сухої журавлини або родзинок

 ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1. Підготуйте всі інгредієнти для приготування пісної калити з маком, медом та родзинками.

КРОК 2. Візьміть глибоку миску і всипте в неї 500 г борошна. Додайте дрібку солі, 1 ч. л. розпушувача та 250 мл теплої води. Перемішайте сухі інгредієнти.

КРОК 3. Влийте у миску з сухими інгредієнтами 3 ст. л. соняшникової олії та знову перемішайте.

КРОК 4. Змішайте мак із цукром у пропорції 2:1, щоб вийшла 1 склянка (200 мл). Залиште 2 ст. л. маку для прикраси калити. Висипте мак із цукром у миску до тіста.

КРОК 5. Додайте 3 ст. л. журавлини або родзинок. Ми використали родзинки, попередньо їх не замочували, а використали сухі. Залиште трохи родзинок для прикраси калити. Тепер добре вимісіть тісто, сформуйте кулю та залиште в мисці, накритій рушником, на 20 хвилин. Доки тісто «відпочиває», увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.

КРОК 6. Через 20 хвилин візьмуть кулю з тіста та акуратно руками зробіть отвір посередині, надаючи калиті форми.

КРОК 7. Застеліть деко пергаментним папером, викладіть калиту, акуратно розправивши. Прикрасьте святковий корж маком та родзинками. Поставте запікатись на 30 хвилин за температури 180 градусів.

Читайте також:  Рівне отримало грант у 100 000 євро на реалізацію стратегії розвитку культури

КРОК 8. Після того, як калита приготувалася, візьміть силіконовий пензлик і змастіть корж медом.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я