Традиційно кутю готують з вареного зерна пшениці, меду, макового насіння, волоського горіха та родзинок. Відомий український кухар Євген Клопотенко із часом вніс трішки модифікацій в рецепт. У нашій різдвяній добірці буде три рецепти куті. Обирайте до смаку або ж спробуйте всі!
КУТЯ З ПЕРЛОВКИ З ЖУРАВЛИНОЮ
Ви ж знаєте, що кутю можна готувати не лише з пшениці? Пропонуємо оригінальний рецепт куті з перловки з журавлиною і родзинками. Плюс ще й у тому, що крупу для страви не треба варити, а просто залити водою на ніч. Тому таку кутю ви зможете приготувати й за відсутності світла, якщо у вас електроплита, тож, дуже зручно!
Інгредієнти:
- 250-300 г перлової крупи
- 50 г сушеної журавлини
- сік половини лимона
- 50 г маку
- 30 г родзинок
- 50 г волоських горіхів
- 1 ст. л. меду
Перлову крупу потрібно промити, замочити в холодній воді й залишити на ніч за кімнатної температури.
Мак залийте окропом на 30 хвилин, щоб він набряк. Потім процідіть через сито та перетріть у ступі або в блендері.
У ємності перемішайте всі інгредієнти, додайте лимонного соку з медом. Залиште кутю настоятися як мінімум 30 хвилин.
КУТЯ З ПШЕНИЦІ
Цей рецепт куті з пшениці дуже близький до традиційного. Ми сильно не змінювали класичні інгредієнти, які ви звикли бачити у страві. Проте ми ж не могли не додати трохи креативу, тому готуйтесь побачити у страві корінь імбиру та лимонну цедру. З цими доповненнями кутя вийшла просто космічною. Спробуйте і ви!
Інгредієнти:
- 1 склянка пшениці
- 4 склянки води
- 50 г вершкового масла для Щедрої куті, або 2 ст. л. соняшникової олії для пісної куті
- 2-3 ст. л. меду
- 2 ст. л. маку
- 1 жменя волоських горіхів
- 100 г кураги
- 1 жменя родзинок
- 1 лимон
- 1 см кореня імбиру
Склянку пшениці потрібно залити 4 склянками води та залишити на ніч, щоб набухла. На наступний день злийте воду і знову залийте 4 склянками води. Тепер варіть її 1 годину на маленькому вогні до готовності. Якщо після готовності пшениці ще залишиться вода, то її потрібно злити.
У теплу кашу покладіть 50 г вершкового масла, щоб смак пшениці був більш насиченим. Якщо готуєте пісну кутю, замініть на 2 ст. л. соняшникової олії.
Наріжте кубиками 100 г кураги. Якщо курага тверда, то попередньо запарте її в окропі на 5 хвилин.
Додайте порізану курагу разом із родзинками до каші.
Туди ж насипте 2 ст. л. маку та натріть 1 см кореня імбиру.
Порубайте жменю волоських горіхів та додайте їх у суміш. Перемішайте кашу.
Натріть цедру лимона на дрібній терці та додайте її разом з 2-3 ст. л. меду.
Скропіть суміш 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добряче перемішайте. Залиште кутю настоюватись у холодильнику мінімум на 2 години.
КУТЯ З БУЛГУРА ІЗ ЛАЙМОМ
Ще один цікавий експеримент – кутя з булгура із лаймом. Всі інші інгредієнти доволі класичні: горіхи, мед, родзинки так мак, але смак виходить цікавим саме через використання булгура. Обов’язково спробуйте!
Інгредієнти:
- 250-300 г булгура
- 50 г журавлини
- сік одного лайма
- 50 г маку
- 30 г родзинок
- 50 г волоських горіхів
- 1 ст. л. меду
Відваріть булгур до готовності. Це займе приблизно 15 хвилин часу. Перекладіть готову крупу у друшляк, промийте холодною водою та дайте воді стекти.
Залийте мак окропом на 30 хвилин, щоб він набряк. Процідіть через сито та перетріть в ступі або в чаші блендера.
У невеликій ємності змішайте всі інгредієнти, перемішайте, додайте меду та соку лайма. Залиште кутю настоятися мінімум 30 хвилин.
Готувати – це просто!