Багато овочів і фруктів, мало м’яса – на думку експертів у галузі охорони здоров’я, саме так має виглядати меню в дитячих садках.
Харчування в дитячих садках критикується: надто багато м’яса
Овочі мають бути на тарілках дітей щодня під час обіду, а м’ясо – лише раз на тиждень. Принаймні такий ідеал Німецького товариства харчування (DGE). Однак у гессенських дитсадках часто подають й інші обіди. Про це свідчить аналіз проведений Центром споживчих консультацій Гессена. Там критикується харчування у дитячих садках Німеччини.
«У багатьох закладах м’ясо подається двічі на тиждень, а іноді й щодня, як і вершкові соуси та солодкі десерти»– критикує центр. Овочі часто подавалися з жирними соусами – наприклад, савойська капуста чи часник із вершками. В одному з досліджених дитячих садків м’ясна крамниця забезпечувала харчування – зрозуміло, з великою кількістю м’яса. У 36% м’ясо пропонувалося частіше ніж один раз на тиждень.
Беттін Майнц-Корінт бачить кілька причин тенденції включати в меню багато м’яса. Вона очолює мережевий центр дитячого харчування в Гессенському центрі споживчих консультацій: “Діти люблять м’ясо, це просто еволюційна біологія”– каже вона. Саме тому дитячі садки та постачальники харчування досі часто приходять до висновку, що «м’ясо – це завжди добре». деяких дитячих закладах просто ще не прийнято рекомендації DGE щодо харчуваннякаже Мейнтс-Корінт.
Рішення про те, скільки м’яса включати в меню, часто приймається не лише дитячими садками. Наприклад, центри, в які постачає продукти харчування постачальник, можуть вибирати лише між своїми лінійками меню, каже Мейнтс-Корінт.
Зміцнення здоров’я через харчування
За даними консультаційного центру для споживачів, все більшого значення набуває пропозиція здорової їжіособливо в дитячих садках. Зі зростанням числа дитячих садків збільшується і кількість дітей, які там харчуються та знайомляться зі здоровим харчуванням.
«Це відкриває великі можливості для профілактики та зміцнення здоров’я»– каже Мейнтс-Корінт. У рамках перевірки меню консультаційний центр також дав рекомендації до дитячих садків – наприклад, як уникнути вершкових соусів або замінити м’ясні страви овочами.
Однак центр споживчого консультування також високо оцінив результати свого тесту з планування харчування, заявивши, що сирі овочі та салати вже включені до менюа десерт – свіжі фрукти.
Рекомендації DGE для обідів у дитячих садках:
- крупи (переважно з цільнозернового борошна) та картопля: щодня;
- овочі, салат: щоденно;
- сирі овочі: не менше 2 разів на тиждень;
- фрукти: не менше 2 разів на тиждень;
- молоко (або молочні продукти): не менше ніж 2 рази на тиждень;
- бобові, такі як сочевиця або квасоля: 1 раз на тиждень, не менше;
- риба: 1 раз на тиждень як мінімум;
- м’ясо: не більше 1 разу на тиждень;
- продукти з високим ступенем обробки, такі як чіпси, крекери, картопляна локшина: не більше ніж 1 раз на тиждень.