Сьогодні кожен із нас — трохи дієтолог. Ми звертаємо увагу на калорійність їжі, її склад, намагаємося не забувати основні принципи здорового харчування. І якщо проблеми зайвої ваги немає, то, думаємо ми, все йде правильно. Однак сувора правда полягає в тому, що деякі продукти, які ми вважаємо корисними і намагаємося вживати майже кожен день, насправді, з урахуванням індивідуальних особливостей, можуть виявитися шкідливими.
Дослідження International Food Information Council Foundation показують, що більшість людей насправді не надто добре розуміються на всіх тонкощах здорового харчування. Як переконатися, що у вашому раціоні справді корисні для вас продукти? Нутриціоністи виділяють п’ять ознак того, що ваш план харчування потребує коригування.
Постійне почуття втоми
Ви ледве встигли поснідати і поїхати на роботу, а вже почуваєтеся втомленим. Ближче до обіду ваші запаси енергії на нулі. А після обіду вам необхідно зробити кілька перекушування, щоб енергії вистачило до кінця робочого дня. Таке перманентне почуття втоми може бути викликане продуктами, які проходять тривалу термічну обробку (сюди належать не лише напівфабрикати, а й домашні страви, майте на увазі). Той самий ефект дають продукти з високим глікемічним індексом (впевнено відносимо до них усі кондитерські вироби, мед, фініки, цукати, деякі сухофрукти та фрукти). При вживанні таких продуктів рівень цукру в крові різко зростає, а через короткий час різко падає. Це якраз і призводить до того, що ви не почуваєтеся ні бадьорим, ні ситим вже невдовзі після перекушування.
Волосся залишає бажати кращого
Ваш харчовий раціон може по-різному проводити стан волосся. Фактично, це один із найбільш явних індикаторів того, наскільки вам підходь чи не підходить ваш раціон. Візьміть пасмо пальцями, якщо ви відчуваєте, що волосся занадто тонке, занадто тендітне, і помічаєте, що воно позбавлене блиску – це сигнал. Сигнал того, що ваше звичне харчування не зовсім прийнятне для вашого організму. Можливо, у раціоні дефіцит білка чи заліза. Якщо ж волосся рясно випадає, слід порадитися з лікарем, можливо, слід урізноманітнити обід і вечерю продуктами, багатими вітамінами B12, фолієвою кислотою або жирними кислотами.
Пригнічений стан
Це може здатися дивним, але у вашому щоденному раціоні є чимало продуктів, які здатні викликати почуття тривожності та пригніченості. Все залежить від того, скільки і як часто ви її вживаєте.
Якщо вранці ви снідаєте у найближчій кав’ярні, обідаєте сендвічами і частенько вечеряєте піцою, то ви просто позбавляєте свій організм такої важливої жирної кислоти, як омега-3. Якщо у вашому раціоні переважно оброблені продукти з усілякими добавками та консервантами, то мозок фактично «голодує». Чим більше фаст-фуду та напівфабрикатів у звичному раціоні – тим більше пригніченим ви почуваєтеся. Але на цьому сюрпризи не закінчуються. Якщо ви тривалий час дотримуєтеся низьковуглеводної дієти, то у вас також підвищується ризик розвитку депресії. Майте на увазі.
Проблемна шкіра
Нашу шкіру недаремно називають дзеркалом здоров’я. Коли харчування вам не підходить, організм сигналізує про це свербінням, висипаннями, витонченням і передчасним старінням. Причин подібної реакції досить багато, починаючи від дефіциту мікроелементів та вітамінів та закінчуючи недоліком поліненасичених жирних кислот. Причиною може бути також велика кількість смаженої їжі або продуктів з низькою поживною цінністю. Зрозуміло, самостійно зв’язати прищі та подразнення на шкірі з неправильним раціоном ви не зможете. У цьому випадку краще порадитися з терапевтом або дерматологом на предмет грамотної корекції дієти.
Часті застуди
Збалансована кількість вітамінів, мінералів та поживних речовин у раціоні — одна з головних, і чи не єдиних умов створення міцної імунної системи. При здоровій дієті імунна система досить швидко та ефективно пручається різним захворюванням. Але якщо вам дуже часто нездужати, то швидше за все це сигнал про те, що тілу не вистачає палива, необхідного для успішної боротьби з хворобами. Так, дослідники Корнеллського університету виявили, що стан пацієнтів, які скаржаться на часту захворюваність, практично кардинально змінювався на краще після заміни деяких продуктів у звичному раціоні на їжу багату на важливі поживні речовини.
.