Наше завдання – максимально українізований Святий Миколай: у «Ладомирії» розповіли про цьогорічну підготовку до зимових свят

30

Цьогоріч вперше на базі етнорезиденції «Ладомирія», що у Радивилові Рівненської області, запрацювала резиденція Святого Миколая.

Музейники готувалися до відкриття, продумуючи усі деталі до дрібниць. Одним із найважливіших атрибутів під час зимових свят був, є і буде костюм Святого Миколая, розповідає голова ГО “Центр дослідження та відродження Волині” Володимир Дзьобак.

За його словами, вбрання Святого Миколи задумали зробити максимально українізованим. Над костюмом працювала майстриня Ксенія Рай. Перед тим, як приступити до створення вбрання Святого, вона перечитала чимало літератури та передивилася фільми і мультфільми.

“У мене в голові було два образи. Думала про стандартний чоловічий образ Святого Миколая. А потім зрозуміла, що бачу в такому вбранні українського козака. Точно задумала, що він має бути одягнений у рясу-плащ, довгу сорочку, шапку та чоботи», – зазначає Ксенія Рай.

Ксенія Рай додає, що, окрім того, що вбрання Святого мало бути максимально українізованим, воно ще й мало би гріти у холод. А сорочка – достатньо не жаркою, але, разом з тим, теплою. 

«Задумала під низом ряси покласти підкладку, щоб не було зимно під час морозів. Рукавички теж у Миколая практичні: не пропускають холод. Накидку шила з тканини правильного небесного кольору. А шапка виконана з кашеміру», – зауважує майстриня.

Важливо відзначити ще й те, який сенс закладений у сам костюм Миколая Чудотворця. З обох сторін на рясі вишиті ангели. А на сорочці – дерево, яке символізує Україну.

«Все в житті починається з зерна. І наше дерево проросло з зерна. Перші гілки – це гілки любові. Бо все, що ми робимо, має робитися з любові. Після того йде народження. Тому на других гілках зображено гніздо та птахи.
 

І третій рівень – це квіти, які мають назву Віра, Надія та Любов! Це пояснює те, що ти живеш не лише для себе, а й для інших. Так, як жив Микола Чудотворець», – розповідає майстриня Ксенія Рай. 

А ще доторкнувшись до ряси Святого Миколая – можна загадати бажання. І воно обов‘язково здійсниться!!!

Читайте також:  Вихованці «Асоціації батьків дітей інвалідів» святкували вечорниці на Андрія

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я