Дубайський шоколад став предметом серйозної перевірки у Німеччині. Експерти виявили в ньому забруднюючі речовини, алергени та плісняву. Ласощі можуть викликати алергію, розлади травлення та ожиріння. Споживачам рекомендовано бути обережними.
Дубайський шоколад небезпечний для здоров'я: випадок в аеропорту змусив уважніше придивитися до популярних ласощів.
Дубайський шоколад є небезпечним для здоров'я. Такого висновку дійшли експерти, які досліджували популярні ласощі. Виявилося, що шоколад може викликати алергію, а також призвести до серйозних проблем із травленням.
А мотивом став інцидент, що стався 25 грудня 2024 року в аеропорту Гамбурга. Тоді, нагадаємо, митники затримали 33-річну жінку, яка прилетіла із Туреччини. Вона намагалася завезти до країни 460 плиток дубайського шоколаду загальною вагою 90 кілограмів.
До речі, шоколадні батончики, які у великій кількості були виявлені у валізах контрабандистки, у Стамбулі продаються за ціною 4,60 євро за 200-грамову плитку. У Німеччині той самий шоколад продається за ціною 25 євро за плитку. Тож продавши 90 кілограмів дубайського шоколаду, дамочка могла збагатитися на кругленьку суму.
Порушення закону
Крім можливого ухилення від сплати податків, у цьому випадку йдеться ще й про захист споживачів у Німеччині. «Митники не змогли виявити на упаковках шоколадних плиток жодних вказівок на інгредієнти чи алергени, тому покупці можуть наразитися на здоров'я», – пояснює Моріс Дус, прес-секретар Головного митного управління. Оскільки товари без зазначення інгредієнтів чи алергенів не можуть продаватися в ЄС, вся партія дубайського шоколаду була вилучена та спрямована на додаткову експертизу.
У процесі дослідження, яке проводили співробітники Управління з контролю за продуктами харчування землі Баден-Вюртемберг, у шоколаді було виявлено забруднюючі речовини, барвники, алергени та навіть цвіль. Цей кричущий випадок змусив компетентні органи уважніше придивитися до дубайського шоколаду щодо його впливу здоров'я споживачів. І ось які висновки було зроблено за результатами такої масштабної перевірки.
Чим небезпечний дубайський шоколад?
По-перше, в начинці шоколадних батончиків міститься фісташкова паста і тісто катаїфі – екзотичний для європейської людини продукт. Крім того, при виготовленні самого шоколаду використовуються екзотичні фрукти, горіхи, спеції, молочні продукти, барвники та консерванти. Кожен із цих інгредієнтів може стати джерелом алергії, а всі разом вони взагалі можуть спричинити тяжкі розлади.
Наприклад, відомий випадок, коли молода жінка, відкусивши від плитки дубайського шоколаду, миттєво відчула сильний свербіж у ротовій порожнині, після чого у неї почався сильний кашель і напад задухи. У результаті жінка втратила свідомість і була доставлена до лікарні у важкому стані. Лікарі констатували у пацієнтки набряк Квінке. А спровокував набряк якийсь із інгредієнтів шоколаду.
По-друге, велика кількість вуглеводів і жирів, якими буквально напханий дубайський шоколад, може викликати серйозні розлади шлунково-кишкового тракту – наприклад, діарею, печію та здуття живота.
Зрештою, часте вживання дубайського шоколаду – це правильний шлях до ожиріння. А для людей з цукровим діабетом ці ласощі зовсім протипоказані, оскільки в дубайському шоколаді міститься висока концентрація цукру.
І це ті небезпечні симптоми, які відомі на даний момент. Подальші дослідження, швидше за все, виявлять і інші небезпечні для здоров'я властивості популярних ласощів. Тим більше, що самі виробники тримають у секреті технологію та повний набір інгредієнтів. А значить, за великим рахунком, споживач купує кота в мішку. Наслідки цього можуть бути найсумніші.