Найкращі продукти для здоров’я серця і судин

9
їжа

Здоров’я серця та судин залежить не лише від спадковості, а й від способу життя, зокрема від меню та продуктів. Від того, як ви харчуєтесь, залежить ризик розвитку серцево-судинних захворювань і загальний стан організму. Розглянемо, що треба викреслити з меню, а також корисні продукти для серця, які допоможуть підтримати його у відмінній формі.

Що шкідливо для серця

Деякі продукти харчування здатні погіршувати стан судин і підвищувати ризик серцевих захворювань. Шкідливі продукти для серця:

  • Трансжири і смажена їжа. Підвищують рівень «поганого» холестерину, сприяють утворенню атеросклеротичних бляшок, збільшують ризик інфарктів.
  • З високим вмістом солі. Надлишок натрію призводить до затримки рідини в організмі, підвищує артеріальний тиск і навантаження на серце.
  • Оброблені м’ясні вироби. Ковбаси, сосиски та інші подібні продукти містять багато солі, консервантів і насичених жирів. Все це негативно впливає на стан судин.
  • Солодощі. Велика кількість цукру підвищує ризик ожиріння, діабету і запалень у судинах.
  • Газовані напої і енергетики. Містять шкідливі добавки, багато цукру і стимуляторів, які можуть спровокувати підвищення тиску та порушення серцевого ритму.

Уникнення перерахованих продуктів допоможе знизити навантаження на серце і попередити розвиток хвороб.

їжа

Корисні продукти для здоров’я серця і судин

За допомогою правильного підходу до меню можна підтримати та зміцнити серцево-судинну систему. Що корисно їсти для серця:

  • Жирну рибу (лосось, скумбрію, сардини). Містить омега-3 жирні кислоти, що знижують запалення і рівень холестерину.
  • Горіхи (мигдаль, волоські). Багаті на корисні жири, антиоксиданти і магній, які підтримують серце і судини.
  • Ягоди (чорницю, полуницю). Містять флавоноїди, що зміцнюють капіляри і покращують кровообіг.
  • Цільнозернові продукти (гречку, вівсянку). Багаті на клітковину, яка допомагає регулювати рівень холестерину.
  • Оливкову олію першого віджиму. Вона багата на мононенасичені жири і поліфеноли, які знижують артеріальний тиск.
  • Молочні продукти з низьким вмістом жиру. Йогурт, кефір і сир, є джерелом кальцію та білка. Допомагають зміцнити м’язи серця, підтримувати артеріальний тиск. Вони також містять пробіотики, які покращують роботу травної системи і впливають на зниження запалення в організмі.
  • Зелені овочі (шпинат, броколі). Містять калій, фолієву кислоту та антиоксиданти, які підтримують тонус судин.
Читайте також:  Чому ми любимо дивитися фільми жахів?

Для серця також корисні натуральні трав’яні чаї. Природні вітаміни, які містяться, наприклад, в напої з ромашки та глоду, мають заспокійливий та судинорозширювальний ефект.

ліки в аптеці

При наявності серцево-судинних захворювань чи факторів ризику важлива медична підтримка. Для комплексного захисту серця кардіологи часто рекомендують прийом вітамінів та мікроелементів (групи В, магнію, калію), антиоксидантів. Вони відіграють важливу роль у зниженні ризику аритмій, атеросклерозу, допомагають покращити метаболізм і стабілізувати роботу серцево-судинної системи. Ліки для серця, а також інші необхідні медичні препарати можна замовити на online-apteka.

Збалансований раціон – основа здоров’я серця і судин. Якщо відмовитись від шкідливих звичок в їжі та включити в меню продукти для зміцнення судин, можна знизити ризик серцево-судинних захворювань і покращити якість життя. Медична підтримка, включаючи прийом вітамінів і мікроелементів, допоможе досягти найкращих результатів у профілактиці і лікуванні.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я