Зустріч глав МЗС країн ЄС

36

Міністри закордонних справ країн ЄС обговорять останні події у війні в Україні на неформальній зустрічі у Швеції цієї п’ятниці. Переговори будуть присвячені подальшій підтримці країни, яка зазнає нападу з боку Росії. Принаймні в кулуарах, ймовірно, також обговорюватимуться пропозиції Комісії ЄС щодо одинадцятого пакету санкцій проти Росії. Головна мета цього пакету – боротьба з обходом уже запроваджених санкцій.

Другою важливою темою зустрічі стануть відносини ЄС із Китаєм. У своїй програмній промові наприкінці березня голова Комісії ЄС Урсула фон дер Ляйєн закликала до перебалансування відносин із найгустонаселенішою країною світу. Вона наголосила, що ЄС має стати більш незалежним та мінімізувати економічні ризики, наприклад, у ланцюжках поставок європейських компаній. Однак не на користь ЄС відокремлюватися від Китаю.

Ця тема є вибухонебезпечною не в останню чергу через позицію країни щодо російської агресивної війни проти України. Уряд у Пекіні досі не засудив вторгнення. Китайські компанії звинувачують у причетності до обходу санкцій ЄС проти Росії. Це одна з причин, через яку Комісія ЄС запропонувала в одинадцятому пакеті санкцій створити юридичну можливість обмежити експорт окремих товарів до деяких третіх країн через підозри в обході санкцій.

Однак, за словами дипломатів, ця пропозиція не всіма країнами ЄС сприймається беззастережно позитивно. Небезпека полягає в тому, що в деяких країн-членів ЄС може не вистачити сміливості або бажання включити в такий список такі країни, як Китай, через можливі заходи у відповідь. У цьому випадку цей інструмент допоможе тільки в тому випадку, якщо саме його існування матиме ефект стримування. Це пов’язано з тим, що для включення до списку будь-якої країни та будь-якого товару потрібна згода всіх 27 держав ЄС.

Читайте також:  Київ вимагає ще більше зброї від Заходу

Серед країн, для яких Китай є економічно дуже важливим, є і Німеччина. Минулого року Народна Республіка була найважливішим торговим партнером Німеччини сьомий рік поспіль – навіть випередивши США. За попередніми даними Федерального статистичного управління, у 2022 році було продано товарів на суму 298,6 млрд. євро (експорт та імпорт).

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Баєрбок (зелені) вирушить на зустріч до конференц-центру поблизу шведської столиці Стокгольма. Після цього в суботу в тому ж місці буде організовано міністерський форум співробітництва в Індо-Тихоокеанському регіоні. Однак Баєрбок хоче, щоб його там репрезентував державний міністр Тобіас Лінднер.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я