Зедер отримав результат мрії – справжнє випробування ще попереду

14

Весь світ спостерігає за коронацією короля Карла ІІІ. З іншого боку, ХСС у цей час збирається на вибори свого головного кандидата Маркуса Зедера. Наближається його серйозне випробування.

 

Зедер отримав результат мрії – справжнє випробування ще попереду

Навіть пінта пива, обіцяна делегатом ХСС поруч людині, яка стоїть з ним за голосування «проти», не може вплинути на результат: Маркус Зедер одноголосно обраний головним кандидатом на виборах у жовтні на партійній конференції в Нюрнберзі, після виступу, що тривав понад півтори години.

«Так», – каже Зедер. «Я справді дуже, дуже, дуже вдячний вам». Але справжнє випробування ще попереду. «Тепер він один несе відповідальність», – каже один із членів виконавчої влади ХСС. “Тільки він”.

За підрахунками Зедера, до закриття виборчих дільниць у парламенті штату 8 жовтня залишилося 3728 годин. До найважливішого для Зедера випробування. Нагадаємо: досі ХСС не досяг успіхів ні на одних великих виборах під його керівництвом – навпаки: на виборах у штаті в 2018 році, через півроку після вступу Зедера на посаду прем’єр-міністра, ХСС впав до 37,2% і втратив абсолютну більшість у парламенті штату – але в цьому звинуватили попередника Зедера Хорста Зеєхофера. На федеральних виборах 2021 року ХСС опустився до 31,7 відсотка – у цьому ХСС звинуватив головного кандидата від Спілки Арміна Лаше. Тільки на європейських виборах 2019 року ХСС вдалося зберегти свій результат незмінним – але це зазвичай пояснюється тим, що ХСС висунув Манфреда Вебера як головний кандидат від ЄНП у всій Європі.

Зедер – весь на очах і тонкошкірий

Цього разу ясно, що тільки Зедер має забезпечити результат. Це, ймовірно, пояснює, чому 56-річний депутат так серйозно ставиться до виборів і протягом багатьох місяців усе спрямовує на їхнє проведення. Чому він намагається усунути всі перешкоди та потенційні небезпеки, включаючи вовка в Баварських Альпах, якого поки що можна спокійно відстрілювати відповідно до юридично хиткої постанови, прийнятої поспіхом. Чому він невтомно їздить країною, не залишаючи незайманим жоден фестиваль пожежної бригади і жоден притулок для тварин. Чому він завалює Twitter та Co. фотографіями Зедера з усіх куточків країни.

Читайте також:  Члени Лівої партії відвернулися від Вагенкнехта

І чому він дедалі нервовіше і часом тонко реагує на критику, навіть якщо вона задається у вигляді питання. Нещодавно, наприклад, після засідання керівництва ХСС, коли Зедеру довелося виправдовувати свій крок щодо продовження самостійної експлуатації атомних електростанцій. Він відповів зустрічними питаннями і, зрештою, накинувся на журналіста. Можливо, він знав, що після цієї ініціативи, яку навіть деякі друзі з партії ХДС назвали нереальним маневром передвиборної кампанії, будуть ставити не лише благонамірні питання.

Насправді, кажуть добрі друзі по партії, Зедеру не було потреби так нервувати. Наразі рейтинг ХСС у опитуваннях постійно коливається між 40 та 42 відсотками. А оскільки «Вільні виборці» також постійно перебувають на рівні близько десяти відсотків, ніщо не перешкоджає продовженню коаліції зі «Вільними виборцями».

Колишньої мінімальної мети – набрати 37,2 відсотка з 2018 року – більшості християнських соціалістів недостатньо. Понад 40 відсотків мають бути мінімумом, такими є загальні очікування з того часу, як опитування почали входити до цих діапазонів. І, звичайно, каже ветеран ХСС, сам Зедер мріє – навіть якщо він ніколи в цьому не зізнається – повернути абсолютну більшість. Навіть його попереднику Зеєхоферу це вдалося у 2013 році.

Його власні акценти відсутні

Але насправді, кажуть кілька делегатів на знак згоди, опитування вже давно мали виглядати краще – якщо подивитися на завантаженість Зедера, з одного боку, і на критику світлофора, що росте, з іншого. Один із керівників ХСС припускає, що три чверті приросту порівняно з 2018 роком на даний момент припадає на світлофор і лише чверть – на Зедера.

Впадає в око, що у Зедера більше немає дуже великих акцентів. Порядок денний в галузі високих технологій вартістю мільярд євро, нехай і високо оцінений експертами, вже кілька років як застарів і навряд чи підходить як хіт передвиборної кампанії. А через кризу в Короні, Україні та енергетичну кризу фінансова свобода дій стала ще меншою, ніж раніше. Чи вплинуть гучні заяви про судові позови – податок на спадщину, вирівнювання бюджету земель та реформа виборчого законодавства – на результат виборів, видається сумнівним.

Читайте також:  Перевага СДПН у 105 голосів: чи буде перерахунок?

Лідер партії намагається мобілізувати своїх прихильників різким антиампелівським курсом. «Баварія заслуговує на більше, ніж світлофор», – кричить він у зал. Насамперед, він нападає на гендеринг («овеча лайно»), передбачувані «фантазії про перевиховання» та «зелених»: «Miesmachpartei» та Verbotspartei, лає він. ХСС, з іншого боку, представляє як консервативну партію, як у старі часи. «Ми хочемо зберегти Баварію такою, якою вона є», – каже Зедер.

А що якщо вибори у федеральній землі справді виявляться успішними для Зедера? Залежно від результатів виборів, питання К може рано чи пізно повернутися на стіл – навіть якщо Зедер нещодавно ясно сказав: «Я не готовий до цього». А якщо врешті щось піде не так? Ми знаємо з досвіду: Якщо вони гарантують успіх, ХСС підтримає своїх лідерів. Але якщо вони цього не зроблять, все може закінчитись дуже, дуже швидко.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я