Захист прав жінок у Китаї: влада ухвалила новий закон

35

Закони про права жінок не переглядалися у країні близько 30 років.

Захист прав жінок у Китаї

Китай ухвалив новий закон, спрямований на захист жінок від дискримінації та сексуальних домагань. Повідомляється, що уряд підтримав законопроект після третього перегляду та обурення громадськості. Захист прав жінок у Китаї викликав занепокоєння активістів.

Захист прав жінок: у Китаї влада ухвалила новий закон вперше за 30 років

Як виявилося, занепокоєння активістів щодо ролі жінки в Китаї було викликане невипадково. Питання про розширення прав жінок не порушувалися в країні близько 30 років.

Проте за цей час уряд КНР щороку отримував пропозиції від десятків тисяч людей щодо необхідності переглянути консервативні погляди щодо цього питання. Втім, законодавчі органи вирішили посилити захист інтересів слабкої статі лише зараз.

Законодавчі органи вирішили посилити захист інтересів слабкої статі лише зараз.  Фото: XiXinXing/shutterstock.com

Законопроект розглянули члени Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників. А потім вищий державний орган оголосив про ухвалення закону.

Передбачається, що ухвалений закон торкнеться порушення соціального забезпечення жінок. Зокрема, передбачає адміністративну відповідальність у разі порушення трудових прав роботодавцем щодо слабкої статі.

Захист прав жінок у Китаї: на ухвалення закону вплинув гнів громадськості

Втім, гучні історії про торгівлю людьми в Китаї на початку 2022 року сколихнула громадськість. Тому мешканці Піднебесної очікують, що закон передусім передбачить відповідальність місцевої влади за порятунок жінок, які стали жертвами ґвалтівників, викрадачів чи торговців людьми.

Як відомо, активістів провінції Цзянсу обурила реакція місцевої влади на вірусні ролики про жінку, закуту в ланцюгах. Власне, спочатку влада заявила, що жінка психічно хвора. А самі відео інсценовані і не несуть жодної інформації, яка б підтверджувала торгівлю людьми.

Проте студенти провідних університетів Китаю стали проводити онлайн-петиції, щоб надати широкому розголосу. Це змусило посадовців провести власне розслідування. А також виступити із низкою заяв перед ЗМІ, щоб заспокоїти гнів активістів.

Читайте також:  18 ісламістських атак запобігли з 2010 року

Китай запровадив додаткові субсидії матерям, щоб уникнути демографічної кризи

Проте уряд Китаю з цього року вжив заходів, спрямованих на підтримку здоров’я жінок. Зокрема, Національна комісія охорони здоров’я реалізувала низку програм лікування безпліддя. Крім того, у Китаї збільшили тривалість декретної відпустки, а також розширили розмір виплат за третю дитину.

Китай запровадив додаткові субсидії матерям, щоб уникнути демографічної кризи.  Фото: Hisu lee/pexels.com

Втім, запровадити додаткові субсидії молодим матерям уряд змусив демографічну кризу. Власне, за останні кілька років коефіцієнт народжуваності до Китаю впав до гранично низького рівня. За словами експертів, суворий контроль за особистим життям населення все більше спонукає громадян відмовитись від бажання завести дітей.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я