Які подарунки, отримані від родичів, треба декларувати та чи буде податок?

33

Що треба робити за законом, якщо батько, мати чи інші близькі родичі вирішили зробити вам великий подарунок?

Стаття 1912 Цивільного закону говорить, що “дарування – це юридична угода, за допомогою якої будь-хто безоплатно дарує іншій особі якусь майнову цінність”.

Дарування може мати додаткові умови, які також передбачені Цивільним законом, але їхнє застосування зазвичай пов’язане з даруванням нерухомого майна.

Якщо ви бажаєте, щоб факт дарування був задокументований, ви можете підготувати договір. Стаття 1492 Цивільного закону свідчить, що письмові акти про угоди може бути складено у тій формі, яка всім подобається, ніяких особливих формальностей і дотримання зразків не требуется.

Подарунки від фізичних осіб не обкладаються прибутковим податком з населення, якщо дарувальник пов’язаний узами шлюбу або кревної спорідненості до третього ступеня спорідненості у розумінні Цивільного закону (батьки, дідусі та бабусі, діти, онуки, брати, сестри, дядьки, тітки, діти братів та сестер але двоюрідні брати сестри – це вже четвертий ступінь спорідненості). Якщо подарунок перевищує 10 000 євро на рік, його необхідно вказати під час подання річної декларації про доходи, але податок платити не доведеться.

.

Читайте також:  Почастішали випадки шахрайства з використанням пошукових систем. Як не потрапити на вудку?

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я