Як стати щасливішим: три простих кроки

26

Зазвичай ми представляємо удачу як раптовий удар блискавки, але викладач Стенфордського університету та автор десятка книг з бізнесу Тіна Сіліг вважає інакше. Вона переконана, що удача більше схожа на вітер, що постійно дме, зловити струмінь якого досить просто, якщо знати як.

Залишайте зону комфорту та йдіть на невеликі ризики

Така поведінка властива дітям, які пізнають світ і освоюють нові навички. З віком ми перестаємо робити це і застигаємо на місці.

Щоб досягти успіху, потрібно постійно йти на малі ризики: інтелектуальні, фінансові, емоційні, соціальні. Вирішити нове завдання – це інтелектуальний ризик, заговорити з незнайомцем – соціальний, висловити почуття дорогій людині – емоційний.

Справа в тому, що навіть незначні ризики складаються у велику удачу, якщо не відразу, то в майбутньому. Ви нічого не втрачаєте, натомість отримуєте потенційну можливість.

На підтвердження цього Тіна Сіліг наводить історію зі свого життя. Замість звичного сну в літаку вона вирішила заговорити із сусідом, який виявився видавцем. Силіг наважилася ще раз ризикнути і показала йому заявку на публікацію книги. Попутник прочитав її, але чемно відмовив.

Проте вони обмінялися контактами, і за кілька місяців Тіна запросила його заняття про майбутнє видавничого бізнесу.

Ще через кілька місяців вона відправила йому відео студентського проекту, який настільки сподобався випадковому попутнику, що той захотів зустрітися з авторами та запропонував їм написати книгу.

Один із редакторів видавництва запитав, чи не хоче Тіна сама написати книгу, і вона показала йому ту саму заявку, що нещодавно відкинув його начальник. Менш ніж за два тижні було підписано контракт, і згодом книга розійшлася мільйонним тиражем, зазначає Lifehacker.

Дякуйте оточуючим та цінуйте стосунки

Другий крок – змінити стосунки з іншими. Всі люди, які допомагають вам у житті, відіграють велику роль у досягненні ваших цілей. Не віддячивши людині, ви не замкнете коло і пропустите нову можливість. Роблячи вам щось, люди витрачають свій час і сили, тому важливо говорити їм спасибі за це.

Читайте також:  Топ-10 продуктів, що насичують організм вологою

Тіна пояснює цю тезу за допомогою іншої історії. Вона очолює три програми стипендій і часто отримує відповіді від студентів, які не пройшли за конкурсом. Одні скаржаться, інші питають, як виправитися, а деякі просто дякують.

Саме так вчинив хлопець на ім’я Браян, який написав, що двічі отримав відмову, але все одно радий набутому досвіду та вдячний за можливість.

Його лист зворушив Тіну, і вона зустрілася зі студентом особисто. Поговоривши, вони вирішили запустити спільний проект, який пізніше переріс у незалежне дослідження та допоміг Брайану заснувати власну компанію. Ніхто з них не очікував такого успіху, адже все сталося через звичайний лист-подяка.

Силіг виробила кілька тактичних способів вираження вдячності оточуючим. Її улюблений прийом — переглянути розклад зустрічей наприкінці кожного дня та надіслати подяки всім людям, з якими вона зустрічалася. Своєрідний ритуал займає всього кілька хвилин, і Тіна впевнена, що це робить її щасливішим.

Змініть своє ставлення до ідей

Багато хто з нас ділять ідеї на добрі та погані. Проте цих двох оцінок недостатньо. Більш того, навіть найпровальніші задуми можуть стати визначними, якщо поглянути на них під іншим кутом.

Для розвитку креативності Тіна вчить студентів бачити у поганих ідеях потенційні можливості. Одне з таких завдань — вигадати кілька найкращих і найгірших концепцій ресторанного бізнесу.

У першій категорії були запропоновані ресторани на вершині гори або кораблі з чудовими краєвидами, у другій — заклад на звалищі, брудний шинок з огидним обслуговуванням та закусочна, де подають суші з тарганами.

На подив студентів, викладач відкинула всі найкращі ідеї та змусила працювати з гіршими. За кілька хвилин концепція кафе на звалищі трансформувалася у заклад, де пропонують за доступними цінами надлишки з ресторанів високої кухні, які зазвичай викидають.

Читайте також:  Здоров'я печінки: лікар назвав продукти, від яких слід триматися подалі

Закусочна з поганим обслуговуванням перетворилася на тренувальний майданчик для майбутніх менеджерів. А ресторан, де годують тарганами, трансформувався у суші-бар із стравами із незвичайних, екзотичних інгредієнтів.

Всі інноваційні компанії, які перевернули наше життя і зробили неймовірні речі звичайними, колись давно починали з божевільних ідей. Хоча свого часу всі навколо вважали їх безглуздими та провальними.

Іноді люди народжуються в жахливих умовах, а успіх наздоганяє їх, як розряд блискавки. Однак найчастіше вітер везіння дме не перестаючи. Якщо ви готові трохи ризикнути, будете вдячними і не побоитеся поглянути на найшаленіші ідеї через призму можливостей, удача неодмінно вам усміхнеться.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я