Як правильно харчуватись при гастриті?

131

Дієта та особливе лікувальне харчування при гастриті є надзвичайно важливими, адже найпоширенішою причиною гастриту є порушення нормального режиму харчування. Однак є і зворотний ефект: якщо знати, як харчуватися при гастриті і не робити собі поблажок, можна істотно скоротити прояви хвороби.

Знати, як харчуватися при гастриті правильно, необхідно, оскільки від цього залежить перебіг хвороби, стан самого хворого, спричинений неправильним харчуванням чи стресом, чи курінням, чи зловживанням алкоголем. Основні симптоми гастриту – печія, нудота та блювання, пише Woman. Іншими симптомами можуть бути болі у верхній частині живота та розлад стільця. Гастрит можна лікувати медикаментозно, але багатьох неприємних симптомів гастриту можна позбутися, дотримуючись правильного режиму харчування. Так якою має бути дієта при гастриті?

Дієта при гастриті: поради та заборони

По-перше, харчування при гастриті повинне вкладатися в схему — часто, але маленькими порціями. Часто – це п’ять чи шість разів на день. При цьому між двома прийомами їжі має пройти щонайменше три години. Краще, якщо останній прийом їжі буде не пізніше, ніж за чотири години до того, як ви поїдете спати.

По-друге, якщо у вас підвищена кислотність, тобто спостерігається порушення нормального перебігу процесів вироблення та нейтралізації соляної кислоти у шлунку, вам потрібно робити додаткові дії щодо зниження активності шлункового соку. Це означає, що потрібно виключити з раціону будь-яку їжу, яка може стати збудником шлункової секреції. Наприклад, газована вода, цитрусові, а також соки, виготовлені на їх основі, кава, чорний хліб, і звичайно — алкоголь.

По-третє, з харчування при гастриті потрібно виключити будь-яку їжу, яка може пошкодити слизову шлунка. Як то: дуже гаряча або дуже холодна їжа, їжа з грубою волокнистою клітковиною, наприклад, ріпа, жилисте м’ясо або хліб з висівками. З цієї причини потрібно відмовитися від усього, що смажиться на маслі.

Читайте також:  Як правильно мити голову: важливі правила, які мають знати всі

По-четверте, думаючи про те, як харчуватись при гастриті, не забувайте також вводити у свій раціон такі продукти, які допомагають травленню. Наприклад, овочеві соки — картопляний чи морквяний. Їх можна використовувати як окремо, і змішуючи у різних пропорціях. Такі соки краще пити на голодний шлунок. Важливо пам’ятати таке правило: концентровані соки знижуватимуть кислотність шлункового соку. Розлучений сік, навпаки, кислотність збільшуватиме.

І, нарешті, по-п’яте, у харчуванні при гастриті перевагу слід віддавати їжі, яка приготовлена ​​на воді або на пару. Бажано також, щоб вона мала так звану «щадну консистенцію», тобто була пюреподібною або напіврідкою.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я