Візит уряду Китаю до Німеччини

28
Візит уряду Китаю до Німеччини: Перед початком німецько-китайських міжурядових консультацій канцлер Олаф Шольц зустрінеться сьогодні за вечерею з прем’єр-міністром Китаю Лі Цянем. Це перша закордонна поїздка нового глави китайського уряду з моменту його вступу на посаду у березні. Вранці його вже ухвалить федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр у палаці Бельвю (9.00).

Чи супроводжуватиметься дев’ятьма іншими представниками уряду і пробуде в Німеччині до середи. Після політичних переговорів у Берліні заплановано візит до Мюнхена. «Це буде поїздка, яка дозволить продовжити нашу дружбу та поглибити співпрацю», – йдеться у заяві прем’єр-міністра, поширеній посольством Китаю пізно ввечері в неділю після приземлення делегації у Берліні.

Шольц: “дуже важлива робоча зустріч”.

Китайська сторона готова в дусі взаємної поваги «спільно використовувати потенціал співпраці, належним чином усувати розбіжності та розбіжності та збагачувати зміст нашого всеосяжного стратегічного партнерства», – йдеться у заяві. Лі сподівається на «сильний позитивний сигнал для стабільних міжнародних промислових та виробничо-збутових ланцюжків, миру та процвітання у всьому світі».

З німецької сторони у завтрашніх консультаціях разом із Шольцем візьмуть участь вісім міністрів. Уряд Німеччини регулярно проводить подібні зустрічі з особливо близькими партнерами, такими як Франція, Іспанія або Нідерланди, або особливо важливими для нього країнами, такими як Китай, Індія або Бразилія. Урядові консультації з Китаєм – вже сьомі з моменту прем’єри у 2011 році у Берліні.

За його словами, Шольц очікує «дуже важливу робочу зустріч». Зараз слушний час, і у світі склалася така ситуація, коли обмін ідеями один з одним має особливий сенс. Головною темою стане боротьба із зміною клімату та пов’язана з цим реструктуризація економіки. Однак на порядку денному, швидше за все, буде й агресивна війна Росії проти України, в якій Китай зі своїм спеціальним посланцем Лі Хуеєм намагається виступити посередником та наполягає на переговорах.

Читайте також:  Європейська оборона застрягла

Стурбованість правами людини та великодержавні амбіції

Уряд Німеччини розглядає Китай як партнера, конкурента та системного суперника. «Ми бачимо, що в цьому контексті елементи суперництва та конкуренції посилилися останніми роками», – йдеться у Стратегії національної безпеки, яку було затверджено кабінетом міністрів минулої середи. Крім обмеження громадянських свобод і поводження з меншинами всередині країни, у Німеччині з особливим занепокоєнням дивляться на прагнення Китаю стати великою державою в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Стратегія безпеки зустрічає однозначну критику у Китаї. Якщо будувати міжнародні відносини, «розглядаючи інших як конкурентів, суперників або навіть супротивників і перетворюючи нормальну співпрацю у питання безпеки та політики, то наш світ опиниться у вирі розколу та конфронтації», – заявив з цього приводу офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь.

Уряд Німеччини має намір представити свою власну китайську стратегію у найближчі кілька тижнів. Шольц уже був у Китаї в листопаді минулого року з інавгураційним візитом – як перший глава західного уряду після партійного з’їзду Комуністичної партії Китаю, на якому голова Сі Цзіньпін зміцнив свою владу. Як глава держави, Сі не братиме участі в урядових консультаціях у Берліні. Досі так не було заведено.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я