Війна в Україні: ситуація у Чорному морі

22

Україна фіксує успіхи на одному із театрів воєнних дій.

Війна в Україні: ситуація у Чорному морі

На думку президента України Володимира Зеленського, останніми місяцями ситуація в Чорному морі покращилася на користь його країни. “Нам вдалося перехопити ініціативу у Росії в Чорному морі”, – заявив Зеленський у Києві. Там відбулося засідання Парламентської Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва (ПАЧЕС).

На сухопутному фронті довжиною близько 1000 км. тривали запеклі бої. Генштаб у Києві нарахував у четвер 62 бої між російськими та українськими військами. Росія провела безліч атак у районі донбаських міст Бахмут та Авдіївка.

Вночі російські збройні сили знову атакували Україну за допомогою бойових безпілотників, за даними ВВС. На півдні та сході країни було оголошено повітряну тривогу. Як повідомляється, напередодні ввечері українська ППО збила 16 із 18 російських безпілотників.

Президент Росії Володимир Путін наказав про вторгнення в сусідню країну в лютому 2022 року. Противницю війни, художницю Олександра Скочиленка, було засуджено до семи років позбавлення волі у своєму рідному місті Санкт-Петербурзі за акцію протесту. У п’ятницю ввечері Фінляндія готувалася закрити чотири прикордонні переходи на кордоні з Росією.

Ситуація у Чорному морі: Україна витісняє Росію

«Наша країна докорінно змінила ситуацію у Чорному морі. Росія втратила контроль», – заявив Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні. Він пояснив іноземним парламентаріям у Києві, що російські війська в основному були змушені звільнити західну частину Чорного моря та відступили до східної.

Коли в лютому 2022 року розпочалася агресивна війна, Росія спочатку повністю блокувала українське узбережжя Чорного моря, Україна втратила свій військово-морський флот. Пізніше Москва дозволила обмежений експорт українського зерна на судах за угодою з Туреччиною та ООН. Із серпня Україна використовує морський коридор у напрямку Босфору без російських гарантій безпеки. З того часу близько 100 суден пройшли цим ризикованим маршрутом.

Читайте також:  Словаччина поставить Україні 13 винищувачів

Військовим підґрунтям цього є такі успіхи України, як потоплення російського крейсера «Москва» та захоплення острова Зміїний біля румунського узбережжя у 2022 році. Цього року Україна за допомогою західної високоточної зброї вивела з ладу російські позиції ППО, військові аеродроми та командні центри на Кримському півострові.

Декілька кораблів Чорноморського флоту також отримали серйозні пошкодження. Однак Росія, як і раніше, може обстрілювати українські порти на морі та Дунаї бойовими безпілотниками та ракетами. Чорноморське економічне співробітництво (ЧЕС), засноване 1992 року, об’єднує 13 держав регіону, включаючи Росію.

Новий міністр закордонних справ Великої Британії терміново прибув до Києва

Зеленський високо оцінив візит нового міністра закордонних справ Великобританії Девіда Кемерона, якого було призначено лише у понеділок. «Це сигнал про те, що допомога Україні допомагає і глобальній стабільності.», – сказав президент увечері.

У Києві колишній британський прем’єр-міністр також запевнив Україну у військовій підтримці з боку Великої Британії у майбутньому. «Ми продовжуватимемо моральну підтримку, дипломатичну підтримку, економічну підтримку і, насамперед, військову підтримку», – сказав Кемерон, як випливає з відеозапису, наданого канцелярією президента України. «Не тільки цього й наступного року, а й стільки, скільки потрібно».

З моменту вторгнення Росії майже 21 місяць тому Великобританія є одним із найважливіших прихильників України. Далі Кемерон вирушив до чорноморського міста Одеси. Там міністр закордонних справ оголосив про підтримку евакуйованих із прифронтових районів.

Антивоєнна активістка отримала 7 років ув’язнення

Російська антивоєнна активістка та художниця Олександра Скочиленко засуджена в Санкт-Петербурзі до семи років позбавлення волі. 33-річна художниця замінила цінники у продуктовому магазині гаслами проти агресивної війни Росії проти України. Їй довелося відповісти за те, що вона нібито поширювала неправдиву інформацію про московську армію. Музикант і поет було заарештовано після акції у квітні 2022 року і відтоді перебуває під вартою.

Читайте також:  СБУ затримала «поштову перебіжчицю» на Харківщині

Її справа викликала міжнародний резонанс ще й тому, що вона залишалася під вартою, незважаючи на тяжкий стан здоров’я. Прокуратура запросила для неї вісім років позбавлення волі за максимального покарання в десять років. Правозахисні організації Amnesty International та «Меморіал» класифікували Скочиленка як політичного в’язня.

Що важливо сьогодні

Останніми днями уряд у Гельсінкі звернув увагу на те, що Росія дозволяє десяткам прохачів притулку виїжджати до Фінляндії без дійсних документів. Білорусь вже чинила тиск на Польщу на зовнішньому кордоні ЄС. Навіть якщо кількість прохачів притулку буде не такою великою, як у Білорусі, Фінляндія опівночі у п’ятницю закриє чотири прикордонні переходи під Санкт-Петербургом. Прибалтійська республіка Естонія також фіксує збільшення кількості мігрантів, які намагаються в’їхати до країни з Росії без дійсних документів.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я