Війна в Україні 17 лютого

48

Через рік після вторгнення Росії в Україну Генеральна Асамблея ООН має проголосувати за резолюцію, яка не містить конкретних ідей щодо мирного врегулювання.

Проект, підготовлений представництвом України та Європейського Союзу та отриманий Deutsche Presse-Agentur, повторює низку вже висловлених позицій найбільшого органу ООН із 193 державами-членами – включаючи територіальну цілісність України та заклик до Росії вивести свої війська. Лідер Кремля Володимир Путін розпочав війну 24 лютого.

Спеціальна сесія наступного тижня

Спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН, присвячена річниці вторгнення, розпочнеться наступної середи у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Очікується, що у ній візьмуть участь міністри закордонних справ низки країн.

“Це повторює деякі резолюції Генеральної Асамблеї ООН”, – сказав один із дипломатів в інтерв’ю Deutsche Presse-Agentur. За його словами, стратегія західних прихильників України полягає не в тому, щоб поставити на голосування складні схеми припинення війни, а в тому, щоб якнайбільше країн проголосували «за». При цьому вони хочуть спиратися на результати торішнього голосування, коли 143 країни виступили проти анексії України Росією у жовтні, що суперечить міжнародному праву.

Для цього найкраще підійде жорстка, досить розпливчаста резолюція: «Чим менше в ній буде цифр, тим краще – бо головне – цифри», – сказав дипломат. Сильний результат у масштабах минулих голосувань міг би спростувати враження, що у багатьох країнах світу існує втома від війни та ослаблення підтримки Києва». За західними оцінками президент Росії Володимир Путін робить ставку на скорочення підтримки України.

За лаштунками ООН останніми місяцями точилися дискусії про те, наскільки прогресивною може бути резолюція з нагоди річниці вторгнення. За інформацією з кіл ООН, Україна працювала над резолюцією про створення трибуналу з військових злочинів, а також над текстом, який перетворив би мирний план із десяти пунктів президента України Володимира Зеленського на документ ООН. Обидві ідеї залишили для голосування, яке очікується в четвер.

Читайте також:  У Херсоні почастішали випадки мародерства - Генштаб ЗСУ

Тепер у тексті з’являються досить розпливчасті формулювання про припинення війни: Досягнення необхідного всеосяжного світу «внесе значний внесок у зміцнення міжнародного миру та безпеки», йдеться у документі. Далі у документі міститься заклик до повного обміну військовополоненими та наголошується на необхідності притягнення до відповідальності осіб, винних у найбільш серйозних військових злочинах.

Зеленський вітає обмін полоненими

У своєму вечірньому відеозверненні у Києві президент Зеленський привітав повернення 100 солдатів із російського полону. Він також повідомив, що перший заступник мера міста Енергодар, відомого як місце розташування найбільшої в Європі атомної електростанції, Запоріжжя, повернувся на волю. «Я радий більш ніж 100 родинам, чиї сини, брати і чоловіки повертаються», – сказав він. Росія також отримала 101 солдат з українського полону.

Водночас Зеленський наголосив, що бойові дії, як і раніше, зосереджені на утриманні лінії фронту під контролем та підготовці до нових ескалаційних кроків противника. «Наступне звільнення нашої країни є пріоритетом», – сказав Зеленський. Для цього, за його словами, необхідні постачання зброї та боєприпасів із Заходу та навчання військових.

Ходорковський не чекає миру з Путіним при владі

Противник Кремля Михайло Ходорковський не вірить у мирне рішення щодо України з Путіним. “Поки при владі знаходиться режим Путіна, війна не закінчиться”, – заявив Ходорковський у четвер у Мюнхені перед офіційним початком Мюнхенської конференції з безпеки (МСК). Він обговорив тези зі своєї нової книги «Як убити дракона. Керівництво для революціонерів-початківців», опублікованій видавництвом Europa Verlag.

У російського олігарха вилучено 250 мільйонів євро

Тим часом Україна отримує від російського олігарха Олега Дерипаскі активи на суму, еквівалентну 250 мільйонам євро, за рішенням суду та за даними київської спецслужби. Вищий антикорупційний суд України підтвердив рішення Міністерства юстиції у Києві про передачу державі компаній, землі та пакетів акцій Дерипаскі, повідомила спецслужба у четвер увечері. Україна хоче використати ці гроші для компенсації збитків від війни.

Читайте також:  Блінкен вважає Київ готовим до наступу

Дерипаска, який близький до кремлівського лідера Путіна, а також піддається санкціям Заходу як прихильник агресивної війни проти України, є одним із найбагатших росіян. Мультимільярдер, який розбагатів, зокрема, на алюмінієвому бізнесі, управляє компаніями в різних регіонах України через мережу компаній та бізнес-структур, йдеться у повідомленні.

Що буде важливим сьогодні

Глава держави Зеленський відкриє Мюнхенську конференцію з безпеки відеозверненням. Потім канцлер Німеччини Олаф Шольц (СДПН) та президент Франції Еммануель Макрон виступлять на зустрічі політиків та експертів із 96 країн, яка триватиме до неділі. Конференцію буде присвячено агресивній війні Росії проти України, яка розпочалася рік тому.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я