Війна проти України: така ситуація

20

Енергосистема України все ще сильно пошкоджена, і президент Зеленський та його міністр енергетики побоюються нових російських атак на інфраструктуру.

 

<В Україні близько дев'яти мільйонів людей досі залишаються без електрики внаслідок російських атак на енергосистему. А у Києві побоюються швидкої появи нових хвиль крилатих ракет та реактивних снарядів, можливо, вже напередодні Нового року. Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров звинувачує Україну у спробі втягнути НАТО у війну ще глибше.

Зеленський: «Як і раніше проблеми з енергопостачанням»

Незважаючи на гарячкові ремонтні роботи на сильно пошкодженій електромережі, близько дев’яти мільйонів людей в Україні ще залишаються без електрики. «Але кількість та тривалість відключень електроенергії неухильно знижується», – сказав учора увечері у своєму щоденному відеозверненні президент України Володимир Зеленський. Проте в енергопостачанні, як і раніше, багато недоліків.

Водночас Зеленський попередив про можливі нові російські атаки на енергосистему. «ППО готується, держава готується, і всі мають готуватися», – сказав він. Протягом кількох тижнів російські військові неодноразово атакували енергосистему України крилатими ракетами, реактивними снарядами та так званими безпілотниками-камікадзе. Мета – чинити тиск на населення у середині зими, відключивши подачу електроенергії та води.

Міністр енергетики України Герман Галущенко побоюється масштабної російської атаки ракетами та крилатими ракетами у новорічну ніч. “Російські не відмовилися від атак на нашу енергетичну мережу”, – сказав він учора ввечері українському телебаченню. І оскільки вони націлені на певні дати, Новий рік, швидше за все, буде однією з тих дат, коли вони спробують пошкодити нашу енергосистему.

Тривають бої довкола східноукраїнського міста Бахмут

Російські сили вторгнення та українські захисники продовжили бої навколо прифронтового міста Бахмут на сході України. Генштаб у Києві оголосив, що кілька наступів російських частин знову зазнали поразки.

Читайте також:  Як США відреагували на антисемітизм та ісламофобію

Місто Бахмут вважається так званим наріжним каменем фронту на сході України. Прорив на цій ділянці дозволить російським військам просунутися глибоко у тил українських військ. Тим часом місто було перетворено захисниками на фортецю.

Учора українська артилерія завдала удару по скупченню російських військ у селі Половінкіне Луганської області на сході країни. За повідомленнями, близько 150 солдатів було вбито або поранено. Внаслідок аналогічного артилерійського удару по російських військах у Херсонській області на півдні України загинули близько 50 військовослужбовців та ще 100 отримали поранення, повідомили у Генштабі у Києві. Спершу цю інформацію не можна було перевірити незалежно.

Київ хоче струсити членство Москви в ООН

Згідно з власною заявою, Міністерство закордонних справ України виступило з ініціативою поставити під сумнів легітимність членства Росії в ООН та її органах. На думку зовнішньополітичного відомства, місце Москви ні в ООН, ні в Раді Безпеки ООН не регулюється на основі міжнародного права, цитує вчора «Українська правда» лист відомства. Росія «помилково» вважає себе членом ООН із грудня 1991 року.

На думку Києва, назва «Російська Федерація» не фігурує у Статуті ООН, і країна не пройшла необхідну процедуру ухвалення, як Чехія та Словаччина після розпаду Чехословаччини. Колишнім республікам Югославії також довелося знову подавати заявку на членство в ООН після розпаду багатонаціональної держави. Росія вважає себе законною наступницею Радянського Союзу, який був одним із засновників Організації Об’єднаних Націй.

Тодішній президент Росії Борис Єльцин у грудні 1991 року просто повідомив ООН, що Росія за підтримки Співдружності Незалежних Держав збереже членство в ООН та всіх її органах.

Лавров: «Україна хоче втягнути НАТО ще глибше у конфлікт»

Міністр закордонних справ Росії Лавров заявив державному агентству ТАРС в інтерв’ю, опублікованому вчора ввечері: «Київський режим від свого імені намагається втягнути американців та інших членів НАТО ще глибше у вирву конфлікту, сподіваючись зробити неминучим поспішне зіткнення з російською армією».

Читайте також:  Кельнський кардинал Вельки визнає власні помилки

Він також розкритикував курс Заходу. Останній постійно розмірковує про те, що Росія перебуває на межі застосування ядерної зброї проти України. «Ми говоримо тут про різні речі: політичний курс Заходу, спрямований на тотальне стримування Росії, вкрай небезпечний. Це може призвести до прямого збройного зіткнення між ядерними державами», – стверджує Лавров.

Понад 2,2 мільярди євро склав експорт зброї з Німеччини

Уряд Німеччини схвалив експорт озброєнь на суму щонайменше 8,35 млрд євро цього року. Це вже другий за величиною показник історії Федеративної Республіки. Лише минулого року цей показник був ще вищим – 9,35 млрд. євро.

Понад чверть зброї та військової техніки, поставлених з 1 січня по 22 грудня, були направлені в Україну. Це випливає з відповіді Федерального міністерства економіки на питання Севіма Дагделена, члена Лівої партії у Бундестазі. Лист надійшов у розпорядження Deutsche Presse-Agentur. З початку війни для України було схвалено постачання зброї на суму 2,24 мільярда євро.

Що може стати важливим сьогодні

Рада, парламент України, очікує щорічного звернення Зеленського до депутатів наприкінці цього тижня. Точна дата не називається з міркувань безпеки.

Читайте також:

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я