Війна проти України: така ситуація

27

Дебати про постачання важких бойових танків із Заходу в Україну для її оборонної боротьби проти російських загарбників стають дедалі конкретнішими. Після початкового авансу з боку Польщі Фінляндія в четвер також висловила обережну готовність надати Україні танки Leopard 2. Це посилює тиск на канцлера Німеччини Олафа Шольца та уряд «світлофора» з метою змусити їх відповісти на багатомісячні вимоги та прохання Києва щодо надання важкого озброєння.

Фінляндія готова за певних обставин

Якщо будуть вжиті спільні європейські дії з підтримки України бойовими танками, буде потрібний і внесок Фінляндії, заявив у четвер президент Фінляндії Саулі Нііністе інформаційному агентству STT. Однак Фінляндія перебуває в особливому становищі, оскільки вона ще не є членом НАТО і межує безпосередньо з Росією. Якби танки були передані Україні, внесок Фінляндії не міг би бути особливо великим.

За даними STT, Фінляндія має понад 200 танків Leopard 2, виготовлених у Німеччині. Як правило, Берлін має схвалити передачу озброєнь німецького виробництва третім сторонам.

Висунувши пропозицію про постачання Україною бойових танків Leopard, Польща в середу посилила тиск на Німеччину в суперечці про постачання бойових танків. За словами президента Анджея Дуди, країна вже ухвалила рішення про надання українцям 14 бойових танків Leopard для однієї роти у складі коаліції.

Польський посол у Берліні Даріуш Павлос висловив припущення, що Варшава наполягатиме на ще більшому постачанні. «Польща вимагатиме створення більших військових підрозділів, які матимуть військове значення для оборони України», – сказав дипломат газетам Funke Mediengruppe (п’ятниця).

Зеленський продовжує «дипломатичний марафон»

Осторонь обговорення важких танків президент України Володимир Зеленський продовжив свій «дипломатичний марафон». У ході переговорів із главою Кенії Вільямом Руто він також розширив цю географію, сказав Зеленський у своєму щоденному відеозверненні у четвер увечері. «Наша зовнішня політика має вийти на новий рівень із африканськими партнерами». Африка, за його словами, вже усвідомила, що безпека різних держав залежить від експорту українського продовольства.

Читайте також:  Кадиров говорить про швидке закінчення війни

Україна входить до провідних світових виробників зерна. Агресивна війна Росії та блокада українських портів загрожували дефіцитом поставок у деяких країнах.

Баєрбок в Ефіопії: Путін посилює продовольчу кризу

У зв’язку з голодною кризою в Ефіопії міністр закордонних справ Анналена Баєрбок звинувачує президента Росії Володимира Путіна в тому, що він несе відповідальність за глобальний дефіцит продовольства, що загострився. “Російський президент використовує зерно, використовує продовольство як зброю”, – заявив політик “зелених” в ефіопському місті Адама під час відвідування найбільшого в країні зернового складу Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП). «Це посилює драматичну ситуацію з постачанням продовольства у всьому світі, тому що посухи також продовжують посилюватися в усьому світі».

Ефіопія переживає сильну посуху. Країна значною мірою залежить від пшениці та добрив з України та Росії. Наприкінці грудня з України через Джибуті було доставлено 25 000 тонн пшениці, яка наразі очікує на розподіл в Адамі.

Київ відправляє підкріплення та припаси в Соледар та Бахмут

Українські війська в містах Бахмут і Соледар на сході України, які вже кілька днів відбивають запеклі російські атаки, отримують підкріплення та запаси. Солдатам, які там знаходяться, також буде надана вся необхідна підтримка, оголосив президент Зеленський після засідання генерального штабу в Києві в четвер.

Російські військові вже кілька тижнів намагаються прорвати українські лінії оборони у цій частині України. Місія полягає в тому, щоб поставити під контроль Росії весь Донецький регіон, який Москва вже анексувала, порушуючи міжнародне право.

Що стає важливим сьогодні

Суперечка про Соледара та Бахмут продовжується на 324-й день агресивної війни Росії проти України. У Європі у п’ятницю продовжать обговорювати постачання бойових танків.

Читайте також:  Гіффі піддала критиці ставлення до жінок у політиці.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я