В Австралії аборигенам можливо дадуть громадянські права

9
Австралійським аборигенам можливо дадуть права: В Австралії дедалі ближче запланований референдум щодо поправки до конституції, яка надасть корінному населенню право голосу у парламенті. Палата представників у Канберрі проголосувала у середу переважною більшістю за проведення референдуму під девізом «Голос – парламенту». 121 депутат проголосував “за”, 25 переважно консервативних політиків – “проти”, повідомляє 9News.

Після оголошення результату в парламенті пролунали бурхливі оплески. Генеральний прокурор Австралії Марк Дрейфус розповів про «фантастичний результат» у соціальних мережах. Надання аборигенам права політичного голосу змінить ситуацію не лише у питаннях охорони здоров’я, освіти та житла, написала у Твіттері міністр у справах корінних австралійців Лінда Берні.

Дата проведення референдуму поки що не визначена, але, швидше за все, він відбудеться у жовтні чи листопаді. Однак до цього потрібна згода Сенату, другої палати парламенту.

Виправлення до конституції передбачає створення групи корінних австралійців, які консультують уряд з питань, що стосуються аборигенів країни. Члени комісії мають призначатися представниками аборигенів, а чи не урядом. Прем’єр-міністр Ентоні Албанезе наполягав на проведенні Референдуму голосів після своєї перемоги на виборах у травні 2022 року.

Корінне населення Австралії, як і раніше, маргіналізується значною частиною білої більшості. Аборигени заселили червоний континент 65 000 років тому, згідно з даними Національного музею. Після прибуття Першого флоту до Сіднейської бухти в січні 1788 року і наступної колонізації континенту діти аборигенів були відібрані у своїх батьків на багато десятиліть. Так зване «вкрадене покоління» мало рости в будинках або в сім’ях білих.

Аборигени не згадуються у конституції країни, яка була прийнята у 1901 році. Тільки 1967 року їм взагалі було надано будь-які громадянські права. До цього дня аборигени виборюють визнання своїх прав на землю.

Читайте також:  ОАЕ послаблює обмеження Covid та спрощує носіння масок

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я