Українці з тривогою чекають на зиму

40

Війна на Близькому Сході є також важливим питанням для українців. З одного боку, багато хто солідарний з Ізраїлем. З іншого боку, є побоювання, що боєприпаси можуть закінчитися, але також і надія на те, що Захід нарешті почне їх виробляти та постачати.

Українці з тривогою чекають на зиму: Крім поточної ситуації на фронті, у столиці України Києві зараз є одна головна тема – зима.

Солідарність з Ізраїлем – але й стурбованість постачанням

Міжнародна ситуація також викликає занепокоєння. Фактична поразка партії PiS на парламентських виборах у Польщі є скоріше позитивним чинником для України. Однак той факт, що на виборах у Словаччині перемогла відверто антиукраїнська партія, а в США новим спікером Палати представників обрано україноскептично налаштованого соратника Трампа Майка Джонсона, звичайно ж, не є сприятливим для українців. Більше того, напад на Ізраїль терористичної організації ХАМАС ставить Київ у двозначне становище. Справді, солідарність з Ізраїлем сильна в Україні як на державному рівні, так і в суспільстві – незважаючи на досить нейтральну позицію ізраїльського уряду щодо нападу Росії. Ізраїльські прапори останніми тижнями не рідкість у столиці.

Менш тривожним для України є те, що міжнародний інтерес до російської агресивної війни знизився. «Не можна купувати зброю лише для привернення уваги. Допомога важливіша за увагу», – каже Ілля Новіков, юрист російського походження, який представляє інтереси екс-президента України Петра Порошенка. Побоювання полягає в тому, що конфлікт на Близькому Сході затягнеться довше, ніж очікувалося, що, можливо, додадуться нові фронти і що Ізраїлю та Україні знадобляться ті самі артилерійські боєприпаси, рівень виробництва яких на Заході в будь-якому разі недостатній».

“Червоні лінії є завжди”

Немає підстав для занепокоєння, якщо конфлікт матиме тимчасовий характер, каже в інтерв’ю місцевим ЗМІ начальник військової розвідки України ГУР Кирило Буданов. «Але якщо війна справді затягнеться, то виникнуть проблеми із постачанням зброї та боєприпасів не лише на Україну». Однак київський політолог Петро Олещук, який викладає в Університеті Шевченка та працює в аналітичному центрі «Єдина Україна», не вважає, що ізраїльська війна сильно вплине на Україну: «З погляду уваги, наприклад, це цілком нормальна ситуація. Вона не може бути завжди пов’язана з Україною. Завжди будуть інші питання та конфлікти».

Читайте також:  Війна в Україні: Росія форсує військовий успіх

Найважливішим, за його словами, є те, які висновки зробить «цивілізований світ». «Руйнування міжнародної безпеки було спровоковано Росією у 2014 році анексією Криму. Таким чином, недемократичні режими поєднуються в якусь нову вісь зла. Це не тільки війна України: якщо Росія досягне успіху, то у світі буде вже не один кризовий регіон, а кілька десятків», – каже Олещук. Настрої в самій Україні він оцінює як і раніше рішучі, але водночас складні – не в останню чергу через певне незадоволення Заходом. «Є дуже багато аспектів, які впливають на загальний настрій – і якесь розчарування є одним із них, яке спрямоване у тому числі й на західних партнерів», – каже політолог. «Захід має багато ресурсів, але завжди є якісь штучні рамки, червоні лінії, у той час як Росія не ставить для себе жодних рамок і іноді відкрито займається тероризмом».

Нетерпіння Заходу дратує українців

Багато слів про згуртованість та підтримку, поки вона потрібна, але вони не завжди підкріплюються конкретними діями, сказав він. «Росія продовжує мати флот, має ракети, перевагу в повітрі, більше технологій, більше грошей і т.д., але на Заході багато хто вважає, що Україна повинна легко перемогти Росію – і якщо щось не виходить, то критика йде швидко», – каже Петро Олещук. «Це дратує деяких людей [на Украине]. Іноді складається враження, що головною метою Заходу є створення комфортних умов для себе на майбутніх переговорах щодо безпеки, а не перемога України в оборонній війні проти Росії».

Колега Олещука Володимир Фесенко, який очолює Центр прикладних політичних досліджень «Пента» та близький до команди президента Володимира Зеленського, бачить здебільшого неоднозначні наслідки ізраїльської війни для України. «Можливо деяке скорочення допомоги, зокрема військової, з боку США. Однак ситуація, що склалася, може остаточно змусити США і ЄС суттєво розширити виробництво зброї та боєприпасів», – вважає політолог. Існує також ймовірність деякого потепління відносин між Ізраїлем та Україною. А ось на що точно не варто розраховувати, то це на покращення відносин із так званим Глобальним Півднем».

Читайте також:  Київ: "Контрнаступ йде за планом"

Щодо відносин із США, то тут Фесенко зберігає оптимізм. «Україна залишається одним із головних пріоритетів зовнішньої політики США та Заходу в цілому», – наголошує він. І криза навколо Ізраїлю, і український опір російської агресії розглядаються в єдиному контексті боротьби за демократичні цінності західного світу.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я