У Бразилії протестувальники захопили Конгрес

18
Радикальні прихильники екс-президента Жаїра Болсонару увірвалися до урядового кварталу у столиці Бразилії Бразиліа, ненадовго захопивши центри управління основними державними органами країни. Вчора вони увійшли до Національного конгресу, Верховного суду та резиденції уряду, Паласіу ду Планалту, і влаштували заворушення у залах засідань та офісах.

«Те, що вони зробили сьогодні, безпрецедентно в історії країни», – сказав глава держави Луїс Інасіу Лула да Сілва, якого не було у столиці під час нападу. «Це було варварство. То були фашисти. Вони мають бути знайдені та покарані». Лівий політик уже керував Бразилією з 2003 по 2010 рік, а лише тиждень тому став першим демократично обраним президентом цієї американської країни, переобраним на третій термін.

Ненависть до нового уряду

Тисячі прихильників Болсонар раніше штурмували урядовий квартал. Поліція, здавалося, була повністю захоплена зненацька. Демонстранти швидко знесли блокпости та відтіснили чиновників. Незабаром вони стояли на даху конгресу, розмахуючи бразильськими національними прапорами. Невдовзі вони також увійшли до Верховного суду і резиденції уряду.

Усередині будівель учасники заворушень дали волю своєї ненависті до нового лівого уряду. Вони перекидали стільці та столи, розбивали вікна, псували витвори мистецтва та писали гасла на стінах. Один із нападників навіть взяв як трофей двері кабінету федерального судді Олександра де Мораеса, якого особливо ненавидять прихильники Болсонару.

Силам безпеки знадобилося кілька годин, щоби взяти ситуацію під контроль. Військова поліція з ескадронами вершників та бронетехнікою висунулася на площу Трьох Держав у центрі столиці. Спецназ застосував сльозогінний газ, гелікоптери кружляли над урядовим кварталом. За словами міністра юстиції Флавіо Діно, заарештували близько 230 підозрюваних.

Поліцейські робили селфі з демонстрантами

Особливо на початку заворушень поліція не вирізнялася гарною репутацією. Протягом кількох днів багато прихильників Болсонару розбивали намети перед штаб-квартирою збройних сил. Коли ще близько 4000 прихильників екс-президента прибули автобусами до столиці в суботу та неділю і пройшли маршем до урядового кварталу, їх навіть супроводжували офіцери. Співробітники поліції робили селфі з демонстрантами та знімали відео на мобільні телефони, що можна було побачити на телебаченні.

Читайте також:  Стали відомі деталі смертельної ДТП у центрі Рівного: водій був тверезим ВІДЕО

Голова служби безпеки Бразилії Андерсон Торрес був міністром юстиції при Болсонарі і вважається поплічником екс-президента. У неділю він все ж таки був звільнений. Лула своїм указом передав громадську безпеку у столиці під федеральний контроль. У колишнього глави держави Болсонару, очевидно, як і раніше, багато прихильників і в поліції. У будь-якому випадку, коли натовп увірвався в урядовий квартал, проти нього виступили лише кілька офіцерів.

Болсонар засудив напад своїх радикальних прихильників на урядовий квартал. «Мирні демонстрації є частиною демократії. Однак мародерство та напади на громадські будівлі, подібні до тих, що сталися сьогодні, під це не підпадають», – написав колишній глава держави, який дотримується правих поглядів, у своєму Twitter. «Протягом усього свого перебування на посту я завжди дотримувався Конституції, поважав і захищав закони, демократію, прозорість та нашу священну свободу».

Лула звинуватив Болсонару у підбурюванні своїх прихильників. «Вони скористалися недільною тишею, коли ми ще формували уряд, щоб зробити те, що вони зробили. Є кілька виступів колишнього президента, де він виступає за це. Це і його відповідальність і відповідальність партій, які його підтримували», – сказав Лула.

Болсонару зараз перебуває в США

Болсонар відкинув ці звинувачення. “Я відкидаю звинувачення, які бездоказово висуває нинішній глава бразильського уряду”, – написав він. За два дні до закінчення терміну колишній військовий разом зі своєю родиною залишив Бразилію та вирушив до США.

Сцени в Бразилії нагадували заворушення у будівлі Конгресу США у Вашингтоні 6 січня 2021 року, коли прихильники Дональда Трампа увірвалися до Капітолію, де мала бути засвідчена поразка республіканця на виборах Джо Байдена. Натовп із силою увірвався до будівлі, п’ятеро людей загинули.

Читайте також:  Багатофункціональний кухонний комбайн KitchenAid - характеристики та переваги

Президент США Байден назвав ці інциденти «обурливими», за словами його речника. «Наша підтримка демократичних інститутів Бразилії непохитна», – сказав його радник із національної безпеки Джейк Салліван. Посланник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель також підтримав новий уряд Лули. «ЄС засуджує антидемократичні акти насильства, які відбулися у неділю, 8 січня, у самому центрі урядового району Бразиліа», – заявив Боррель у неділю ввечері. «Бразильська демократія здобуде перемогу над насильством та екстремізмом», – йдеться далі.

Правий президент Болсонару програв лівому політику Лулі у другому турі виборів у жовтні минулого року та залишив свою посаду на початку року. Ще до виборів він неодноразово висловлював сумніви щодо виборчої системи. Однак він так і не надав жодних доказів цього. Навіть після голосування він так і не визнав своєї поразки. Його прихильники неодноразово перекривали дороги, розбивали табір перед казармами та вимагали військового втручання на користь обраного глави держави.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я