Столтенберг критикує політику витрат союзників

19

Військові витрати країн НАТО значно вищі, ніж у Китаю чи Росії. Проте генеральний секретар військового альянсу не задоволений.

 

Столтенберг критикує політику витрат союзників

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив явну критику повільного збільшення витрат на оборону країнами альянсу. “Ми рухаємося в правильному напрямку, але не так швидко, як того вимагає небезпечний світ, в якому ми живемо”, – сказав норвежець, маючи на увазі виклики з боку Росії, тероризму та Китаю.

Він сказав, що очікує, що глави держав та урядів узгодять амбітні цілі на наступному саміті у липні. Витрати на оборону у розмірі двох відсотків від валового внутрішнього продукту (ВВП) мають стати новою нижньою межею.

Поточна мета НАТО полягає в тому, щоб до 2024 року всі союзники наблизилися до еталону, коли на оборону витрачатиметься не менше двох відсотків від ВВП. Однак у 2022 році, згідно з останніми даними НАТО, цей показник було досягнуто лише сімома союзниками. Крім США, Великобританії та Польщі, це були три балтійські країни – Литва, Естонія та Латвія, а також Греція.

30 країн НАТО витратили близько 1,2 трильйона доларів США

За останніми оцінками, минулого року 30 країн НАТО витратили на оборону в цілому близько 1,2 трильйона доларів США (близько 1,1 трильйона євро). Порівняно з 2021 роком, це відповідає збільшенню на 1,9 відсотка, згідно з доповіддю Столтенберга.

Той факт, що збільшення не було значнішим, незважаючи на напад Росії на Україну, пояснюється головним чином тим, що бюджети на 2022 рік уже були заплановані урядами попереднього року і, таким чином, до вторгнення Росії до України. У 2023 році очікується значно більше збільшення. Канцлер Олаф Шольц неодноразово повторював, що Німеччина хоче постійно збільшувати свої витрати на оборону до двох відсотків від внутрішнього валового продукту. Спочатку для цієї мети передбачається використовувати спеціальний фонд у розмірі 100 мільярдів євро, про який було оголошено минулого року.

Читайте також:  США, очевидно, хочуть постачати Україні танки Abrams

Німеччина збільшить витрати на десять відсотків

У 2022 році, згідно з останніми даними НАТО, Німеччина збільшила свої витрати, пов’язані з Альянсом, на десять відсотків – приблизно з 52,4 до 57,7 мільярда євро. Однак цільовий показник НАТО знову був провалений із великим відривом. Згідно з порівняльними даними, Німеччина витрачала на оборону близько 1,5, а не 2,0 відсотка свого валового внутрішнього продукту.

США, витративши близько 822 мільярдів доларів, вкотре вклали в оборону більш ніж удвічі більше коштів, ніж решта 29 партнерів по НАТО разом узятих, що робить їх абсолютним номером один у міжнародному масштабі.

Для порівняння, військові витрати Росії за останніми оцінками Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) становлять лише 87,9 мільярда доларів, що з урахуванням різниці в купівельній спроможності на Заході відповідає приблизно 192 мільярдам доларів. Китай, таким чином, був оцінений у 242,4 мільярда доларів або з поправкою на купівельну спроможність у 360 мільярдів доларів.

Наразі незрозуміло, чи призведе саміт НАТО у липні до значного посилення двовідсоткового показника. За словами дипломатів, такі країни, як Італія, Канада та Бельгія, дали зрозуміти, що вони критично ставляться до планів Столтенберга. Італія, наприклад, вказує на обмежений простір для маневру через високий рівень боргу.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я