Сліди найдавніших форм життя Землі знайшли у відкладеннях Західної Австралії

23

У Західній Австралії виявили сліди однієї з ранніх форм життя на Землі. Вони утримувалися в шаруватих породах формації Дрессер, повідомляє Geology.

Ці породи відомі як строматоліти. Вчені давно припускали, що вони виникли внаслідок життєдіяльності мікросинтезуючих мікробів. Але оскільки жодних слідів органіки в породах не збереглося, багато експертів ставили цей висновок під сумнів і стверджували, що причиною зародження строматолітів могли стати геологічні процеси.

Нове дослідження провели вчені із Музею природної історії у Лондоні. Вони досліджували фрагменти строматолітів за допомогою методів 2D і 3D візуалізації з високою роздільною здатністю, які дозволяють розрізнити найдрібніші деталі. В результаті вони помітили мікроструктури, які “явно вказують на біологічні процеси”.

Так, вчені виявили куполоподібні структури, притаманні фотосинтезу. Мікроби в центрі отримують більше сонячного світла і ростуть інтенсивніше, ніж по краях. Також були присутні стовпчасті утвори, характерні для сучасних строматолітів.

У цілому нині зразки відрізнялися нерівномірними шарами, типовими для мікробних матів. Автори наукової роботи визначили, що мікроорганізми, які їх створили, жили 3,48 мільярдів років тому. Очевидно, вони процвітали у неглибокій лагуні з геотермальними джерелами, поєднаною з океаном.

Питання, чи можна назвати їх найдавнішими живими істотами планети, залишається спірним. Багато дослідників вважають, що сліди біологічного життя присутні у відкладеннях з Гренландії (3,7 млрд років) або Канади (4,29 млрд років), але в цих випадках поки що не вдалося знайти прямих доказів.

Команда Музею природної історії також зазначила, що їхні дослідження можуть бути важливими для пошуку інопланетного життя. Вони запропонували використовувати вибрані ними методи для аналізу марсіанських порід, коли це буде можливим.

Раніше вчені виявили найдавнішого предка людини. Ним виявилася “броньована” акула з Китаю.

Читайте також:  Мобільна гра Кім Кардаш'ян закривається через десятиліття

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я