Сі Цзіньпін відзначить 70-річний ювілей

45

Вік не відіграє жодної ролі для Сі Цзіньпіна, навіть у його 70-річний ювілей. Він спрямовує Китай ліворуч у політиці та економіці – і праворуч у зовнішній політиці. Його мета – новий світовий порядок.

 

Сі Цзіньпін відзначить 70-річний ювілей

Сі Цзіньпін відзначатиме 70-річний ювілей. Рідко китайський лідер дозволяє нам так глибоко зазирнути у свою душу. У той час як кожен п’ятий хлопець у містах Китаю не може знайти роботу, державний і партійний лідер нещодавно закликав молоде покоління все-таки «живитися гіркотою» (chi ku) – особливо культивується в Китаї чеснотою вміння страждати і терпіти труднощі.

Він згадав власні молоді роки, коли його, як і мільйони інших, відправили працювати в сільську місцевість під час Культурної революції (1966-76 рр.). “Дивіться: це не зашкодило мені, а привело мене на вершину Комуністичної партії”.

У свій 70-й день народження 15 червня «Голова всього» є найвпливовішим китайським лідером із часів засновника держави Мао Цзедуна. Стан його здоров’я є державною таємницею, але вік не відіграє для нього жодної ролі з погляду політики влади. Він ігнорує обмеження щодо термінів та віку, його роль лідера записана в конституції партії – тож він практично може правити до кінця свого життя. Він створив «нову епоху» у Китаї, як свідчить конституція. Тепер за ним піде новий світовий порядок.

Сильна людина

Що ще сформувало його: розпад Радянського Союзу, з якого він отримав «глибокі уроки» для Китаю. “Однією з важливих причин було те, що вони вагалися у своїх переконаннях та ідеалах”. За його словами, «тихого слова» Михайла Горбачова було достатньо, щоби розпустити партію. “Зрештою, справжній чоловік зник”, – цитують його гонконгські газети. «Цього не має статися з Китаєм». Лідер партії любить говорити про «бурхливе море» та «небезпечні шторми», до яких усі мають готуватися – з ним як рульове.

Читайте також:  Передвиборна програма "Зелених" у Бранденбурзі

Навіть після російського вторгнення в Україну Сі Цзіньпін підтримує свого друга Володимира Путіна і виступає єдиним фронтом проти наддержави США та домінуючого у ній західного порядку. Досить багато китайців слідують його пропаганді, бо бояться, що «якщо впаде Росія, то наступним буде Китай», як часто кажуть.

Радикальні зміни

Сі Цзіньпін попрощався зі старою зовнішньополітичною доктриною архітектора реформ Ден Сяопіна (1904-1997 рр.) «Приховувати сильні сторони і чекати на відповідний момент». Сьогодні Китай веде себе у світі нахабно, його дедалі частіше сприймають як загрозу. «Сі Цзіньпін розглядає ідею перетворення Китаю на світову державу нарівні зі США», – каже експерт Ніс Грюнберг з Інституту Китаю Merics у Берліні. “Він зробив повернення статусу великої держави своєю особистою місією”.

Сі Цзіньпін також відмовився від принципу Ден Сяопіна: «Не має значення, яка кішка – чорна чи біла. Головне, щоб вона ловила мишей». Звісно, ​​прагматизм економіки ще повністю списаний з рахунків. Але для Сі Цзіньпіна ідеологія та вірність партії стоять на чолі всього, що він робить. Вже після Культурної революції Сі Цзіньпін вирішив «стати червонішим за червоне, щоб вижити», згадував один його друг, згідно з доповіддю американської розвідки.

Віра у партію

“Сі Цзіньпін – переконаний прихильник партії”, – говорить експерт Грюнберг. «Він вірить у об’єднуючу силу партії, її ідеологію та її відновлюючу силу як організації – цемент, який тримає Китай разом». Будучи сином віце-прем’єра Сі Чжунсуня, Сі Цзіньпін виріс у «червоній аристократії». Партія як легітимний лідер закладена у ньому як у «князі».

Він прагне за будь-яку ціну запобігти демократизації та пов’язаній з нею втраті влади і наполягає на збереженні сили партії. «Цим пояснюється величезна увага до ідеології та лояльності партії, яку Сі Цзіньпін постійно наголошує», – каже Грюнберг. «Партія має прагнути до політичної та ідеологічної гегемонії у суспільстві та забезпечувати повну лояльність усередині країни».

Читайте також:  Син Тома Хенкса "вирубав" грабіжника

Куди він прямує Китай?

У політичному та економічному плані Сі Цзіньпін штовхає країну вліво, але в тому, що стосується зовнішньої та безпекової політики, він націоналістично спрямовує її вправо, каже синолог Кевін Радд, колишній прем’єр-міністр Австралії, а нині президент Азіатського суспільства. Великий лідер посилив партійний контроль над усіма сферами державної політики та приватного життя, відродив державні підприємства та взяв під контроль приватний сектор.

Проводячи все більш наполегливу зовнішню політику, Сі Цзіньпін розпалює націоналізм. Лідером партії рухає «натхненне марксизмом переконання, що історія безповоротна на боці Китаю і що світ, що спирається на могутність Китаю, створить справедливіший міжнародний порядок», – пише Радд у журналі Foreign Affairs. На думку китайського експерта, Сі Цзіньпін може бути «тільки на початку шляху» – навіть у свої 70 років.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я