Шольц закликає Путіна вивести війська

20

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у п’ятницю натиснув на президента Росії Володимира Путіна, щоб той знайшов дипломатичне рішення для припинення війни в Україні, включаючи виведення військ, повідомив Берлін після телефонної розмови між ними.

 

Шольц закликає Путіна вивести війська для «дипломатичного» завершення війни. «Канцлер закликав російського президента якнайшвидше дійти дипломатичного рішення, включаючи виведення російських військ», – повідомив прес-секретар німецького лідера Штеффен Хебестрейт.

У ході годинної розмови Шольц «засудив, зокрема, російські авіаудари щодо цивільної інфраструктури в Україні та наголосив на рішучості Німеччини підтримати Україну у забезпеченні обороноздатності проти російської агресії».

З боку Росії Володимир Путін сказав Шольцю, що удари Москви по інфраструктурі України були «неминучими», і звинуватив Захід у проведенні «деструктивної» політики.

«Було наголошено, що Збройні сили Росії давно утримуються від нанесення високоточних ракетних ударів за певними цілями на території України», – йдеться у заяві Кремля за підсумками розмови.

Лідери також обговорили питання глобальної продовольчої безпеки, яка перебуває під тиском через війну.

Вони також домовилися “залишатися в контакті”, сказав Хебестрейт.

Шольц та Путін регулярно спілкувалися телефоном під час війни.

Попередня телефонна розмова між ними відбулася у вересні та тривала 90 хвилин. Тоді Шольц також закликав Путіна «прийти до можливого дипломатичного рішення, яке ґрунтується на припиненні вогню».

Повернення до довоєнного мирного часу

Незважаючи на свою тверду лінію щодо війни в Україні, канцлер цього тижня привернув до себе косі погляди, заявивши на Берлінській конференції з безпеки про «готовність» вирішувати спільні питання безпеки з Росією.

“Ми можемо повернутися до мирного порядку, який працював, і зробити його знову безпечним, якщо в Росії є готовність повернутися до цього мирного порядку”, – сказав Шольц, повідомляє кореспондент Times Олівер Муді.

Читайте також:  Росія хоче використати старі танки

Шольц передував свої коментарі посиланням на «імперіалістичні» схильності Росії, які, за його словами, відображають підхід 17, 18 та 19 століть, «коли сильніша країна просто думає, що може захопити територію сусіда, вважаючи сусідів просто задвірками, і десь вони можуть встановити правила, які слід слідувати».

“Це ніколи не може бути прийнято”, – додав він.

Він також звинуватив Росію у руйнуванні європейського світопорядку, над яким країни працювали десятиліттями.

Тим не менш, коментатори звинуватили політика СДПН у тому, що він уперто дотримується історичного умиротворення Росії Німеччиною, а не визнає реалії сьогоднішнього дня.

У середу німецькі депутати також прийняли пропозицію визнати загибель мільйонів українців від голоду в 1930-х роках за російського диктатора Йосипа Сталіна як «геноцид».

Парламентарі описали цей крок як «попередження» Росії, оскільки Україна стикається з потенційною голодною кризою цієї зими через вторгнення Москви.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я